Dviračių entuziastai Zarasų krašte masinami šimtametės istorijos atradimais

Aktyvią veiklą ir prasmingą laisvalaikį siekiantys suderinti dviračių entuziastai į savo kelionių žemėlapį turėtų įtraukti naują kryptį. Latvijos ir Lietuvos pasienyje Pirmojo pasaulinio karo pėdsakais vedantis unikalus maršrutas kupinas ne vien intriguojančių istorinių atradimų. Nuostabūs ežerų krašto gamtos vaizdai, patogiam judėjimui pritaikyta takų ir paslaugų infrastruktūra – įveikti šią pažintinę trasą dviračiais keliautojams bus vienas malonumas.

Pažintinė kelionė dviračiais.<br>Organizatorių nuotr.
Pažintinė kelionė dviračiais.<br>Organizatorių nuotr.
Pažintinė kelionė dviračiais.<br>Organizatorių nuotr.
Pažintinė kelionė dviračiais.<br>Organizatorių nuotr.
Pažintinė kelionė dviračiais.<br>Organizatorių nuotr.
Pažintinė kelionė dviračiais.<br>Organizatorių nuotr.
Pažintinė kelionė dviračiais.<br>Organizatorių nuotr.
Pažintinė kelionė dviračiais.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 29, 2023, 5:00 PM, atnaujinta May 31, 2023, 4:29 PM

Žygyje – didžiojo karo atgarsiai

Zarasų savivaldybės bei Latvijos Aukšdaugavos teritorijas sujungęs tarptautinis maršrutas „WWI Route“ (Turmantas – Medumi – Zarasai) mena daugiau nei šimtmetį skaičiuojančius įvykius – būtent šiomis vietovėmis driekėsi Pirmojo pasaulinio karo fronto linija.

Kaip teigė Zarasų turizmo ir verslo informacijos centro projektų vadovas Ramūnas Keršys, į pažintinį žygį keliautojai gali leistis įvairiai: „Dalį kelio galima įveikti automobiliu, autobusu, o visą – pėsčiomis ar dviračiu. Ši daugelio pamėgta transporto priemonė būtų optimalus pasirinkimo variantas, nes miškuose yra tokių vietų, kur vykti automobiliu ar autobusu nerekomenduojama“.

Į šias vietas vedantys keliukai tokiam judėjimui nepritaikyti, tad visų maršruto objektų pasiekti nepavyks.

„Be to, riedant dviračiais laikas neprailgsta, o patys keliautojai gauna ne tik fizinio krūvio, bet ir gali grožėtis vaizdingomis Zarasų krašto apylinkėmis ir, žinoma, greičiau apkeliauti nutolusius Pirmojo pasaulinio karo kultūros paveldo objektus“, – tęsia projektų vadovas Ramūnas Keršys.

Nuo detalios informacijos iki gidų

Kelionę dviračiais Zarasų turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Nijolė Šukštulienė siūlo pradėti pasitarus su Zarasų turizmo ir verslo informacijos specialistais.

„Priklausomai nuo individualių norų ir fizinių galimybių, galima pasirinkti maršruto dalis, kurios įveikiamos per vieną ar dvi dienas. Jei turite laiko dviračiais numinti nuo 10 iki 40 km, siūlome rinktis trasą Turmanto seniūnijoje – pačiame Turmante ir Drūkščių ežero pakrante. Ji patogiai sužymėta, o visi objektai išsidėstę šalia kelių, lengvai pasiekiami. Jei norite detaliai susipažinti su visu maršrutu, rekomenduojame naudotis gido paslaugomis – jų kontaktus galima rasti informaciniuose centruose“, – aiškino Nijolė Šukštulienė.

Pirmojo pasaulinio karo palikimą abipus sienos liudija įtvirtinimų sistemos su apkasais ir bunkeriais, sandėliais, karo ligoninėmis, vadavietėmis ir gausybe kitų reliktų. Tačiau surasti toliau nuo kelių išsidėsčius objektus gali būti sudėtinga, juolab vasarą, kai juos dar labiau paslepia suvešėjusi augmenija.

„Todėl jei norite vykti vieni, geriausia būtų naudotis mobiliąja aplikacija ar informacinių centrų suteiktais lankstinukais, kuriuose nurodytos lankytinų objektų koordinatės“, – patarė projektų vadovas Ramūnas Keršys.

Kelionė neprailgs ir neapsunks

Pagrindiniai taškai, nuo kurių patogiausiai pradėti maršrutą Lietuvoje, – Zarasų turizmo ir verslo informacijos centras arba Turmanto lankytini objektai, o Latvijos pusėje – Medumi Pirmojo pasaulinio karo muziejaus ekspozicija.

Šią bei analogišką Turmante veikiančią ekspoziciją „WWI Route“ projekto rengėjai įvardija kaip vienus svarbiausių pažintinio maršruto objektų – abi jos koncentruoja didelį karinį šio laikotarpio Lietuvos bei Latvijos palikimą.

„Vertingų objektų aptinkama ir Lietuvos–Latvijos pasienyje ties Laukesos ežero pakrante. Latvijos pusėje kviečiame susipažinti su vokiečių kariuomenės pozicijomis – apkasų juosta, karų apdaužyta Egiptės bažnyčia, išlikusiu Pirmojo pasaulinio karo bunkeriu pašlaitėje. Tuo metu Lietuvos pusėje atsivers specialiai suformuota apžvalginė aikštelė, kurioje įrengtas istorinis informacinis stendas“, – pasakojo Zarasų turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Nijolė Šukštulienė.

Direktorės Nijolės Šukštulienės teigimu, maršruto keliai puikiai pritaikyti keliauti dviračiu – jį trumpam gali tekti persivaryti vos keliose vietose: „Visoje trasoje daugiausia vyrauja asfalto, žvyrkelių, miško keliukų danga, tad važiuoti bus patogu ir smagu. Latvijos pusėje keliautojai gali džiaugtis ir oficialia europine dviračių kelio žyme 790“.

Talkina išmaniosios technologijos

Keliautojų patogumui taip pat pasirūpinta dviračių – tiek įprastų, tiek elektrinių – nuomos bei transportavimo paslaugomis. Vien Zarasų turizmo ir verslo informacijos centras turi apie 40 vaikams bei suaugusiesiems skirtų dviračių, o kartu su partneriais iš Latvijos tokias paslaugas galima suteikti dar didesnėms lankytojų grupėms.

„Verta paminėti, jog dviračių nuomos kainos maloniai nustebins: inventorių galima išsinuomoti nuo penkių eurų valandai iki 15 eurų dienai“, – įvardijo direktorė Nijolė Šukštulienė . Planuojantieji ilgesnę kelionę trasų kaimynystėje ras ir įvairių apgyvendinimo pasiūlymų, kurie pateikiami ne tik maršruto lankstinuke, bet ir internetinėje svetainėje www.visitzarasai.lt/lt/apgyvendinimas.

„Zarasų krašto svečiai mielai laukiami tiek moderniame mūsų kempinge, tiek svečių namuose ar kviečiami pasirinkti kitą jiems labiausiai tinkamą apgyvendinimo variantą“, – sako direktorė N. Šukštulienė.

„WWI Route“ projekto partneriai taip pat primena – keliauti patogiai ir saugiai istoriniu pažintiniu maršrutu padės speciali programėlė: čia pateikiama visa informacija apie lank ytinas vietas, rodykles bei kaip pasiekti vieną ar kitą maršruto objektą.

Apie projektą

Zarasų turizmo ir verslo informacijos centras kartu su partneriais, Aukšdaugavos rajono savivaldybe, parengė projektą „Pirmojo pasaulinio karo paveldo turistinių maršrutų ir ekspozicijų sukūrimas lankytojų srautų padidinimui pasienio regione“ (arba „WWI ROUTE“). Projektą finansuoja 2014–2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programa. Bendras biudžetas – 731 tūkst. 450 eurų. Iš jų per 620 tūkst. eurų siekia Europos regioninės plėtros fondo bendrasis finansavimas, 15 proc. lėšų skyrė Zarasų rajono savivaldybė. 2021 m. pradžioje startavęs projektas pabaigtas šių metų kovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.