Lietuvoje galite rasti ne tik ramų poilsį: įvardino geriausias vietas, pritrūkusiems adrenalino

Lietuvoje gausu vietų, kurioje aštrių pojūčių mėgėjai gali pasikrauti adrenalino. Tereikia pasirinkti labiausiai dominančią pramogą. Galbūt būtų įdomu panardyti prie nuskendusio laivo, šokti su guma nuo aukščiausio šalyje tilto ar sėsti prie automobilio-monstro vairo? Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ ir turizmo informacijos centrai naujajam vietinių kelionių sezonui atrinko pačius karščiausius pasiūlymus.

​Lietuvoje gausu vietų, kurioje aštrių pojūčių mėgėjai gali pasikrauti adrenalino.<br>lrytas.lt koliažas. 
​Lietuvoje gausu vietų, kurioje aštrių pojūčių mėgėjai gali pasikrauti adrenalino.<br>lrytas.lt koliažas. 
Auto moto parkas. <br>Trakai TIC nuotr. 
Auto moto parkas. <br>Trakai TIC nuotr. 
Šuoliai su parašiutu. <br>Skydive Klaipėda nuotr. 
Šuoliai su parašiutu. <br>Skydive Klaipėda nuotr. 
Nuotykių parkas.<br>Tarzanija nuotr.
Nuotykių parkas.<br>Tarzanija nuotr.
Rogučių trasa.<br>P.Grigaliūno nuotr.
Rogučių trasa.<br>P.Grigaliūno nuotr.
Vandenlentės.<br>Wake inn nuotr. 
Vandenlentės.<br>Wake inn nuotr. 
Šuoliai su virve. <br>Rope Jumping nuotr.
Šuoliai su virve. <br>Rope Jumping nuotr.
​Lietuvoje gausu vietų, kurioje aštrių pojūčių mėgėjai gali pasikrauti adrenalino.<br>Klaipėdos TIC nuotr. 
​Lietuvoje gausu vietų, kurioje aštrių pojūčių mėgėjai gali pasikrauti adrenalino.<br>Klaipėdos TIC nuotr. 
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2023-07-30 14:49

„Užsienio turistus ir vietinius keliautojus Lietuva vilioja ne tik ramiu poilsiu gamtoje. Apžvelgus didžiulį populiariausių ekstremalių pramogų sąrašą tampa akivaizdu, kad tikrai turime ką pasiūlyti ir adrenalino mėgėjams. Aštrių pojūčių suteikiančių pramogų pasiūla dabar didesnė nei bet kada anksčiau.

Stebina ne tik pasirinkimų gausa, bet ir įvairovė: keliautojai gali kilti į aukščiausius šalies pastatus ar nerti į ežerų gelmes, įveikti įvairias kliūtis vien pasikliaudami savo jėga ir ištverme arba išbandyti galingą ratuotą techniką. Belieka tik išsirinkti tai, kas labiausiai patinka“, – komentuoja „Keliauk Lietuvoje“ vietinio turizmo ekspertė Neringa Sutkaitytė.

Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros sudarytame pasiūlymų sąraše visos ekstremalios pramogos suskirstytos į keturias grupes: „Išbandymas aukščiu. Paliesti debesis“, „Išbandymai vandenyje. Nelik sausas!“ ir „Išbandymai greičiu. Greiti ir įsiutę“. Dalį šių išbandymų vienu metu galima priskirti ir kelioms skirtingoms kategorijoms.

Išbandymai norintiems paliesti dangų

Pasivaikščiojimas arčiau dangaus. Pasivaikščiojimas „Palieskite kojomis horizontą!“ – tokią pramogą siūlo Vilniaus TV bokštas. Tai tikras išbandymas patiems drąsiausiems: po saugumo instruktažo suteikiama galimybė pasivaikščioti aukščiausio šalies pastato taurės kraštu net 170 metrų aukštyje. Dalyviai prilaikomi specialiomis virvėmis, bet pramoga vis tiek skirta tik vyresniems nei 14 metų asmenims.

Šuolis su virve. Alytuje esantis Baltosios Rožės tiltas aukščiu neprilygsta televizijos bokštui, tačiau tai yra aukščiausias pėsčiųjų ir dviratininkų tiltas Lietuvoje. Čia renkasi tie, kurie ieško nervus kaip reikiant pakutenančių potyrių, – nuo šio tilto atliekami šuoliai su virve.

Laipiojimas uolomis. Nors tikrų kalnų Lietuvoje nėra, vietų, kuriose galima išbandyti savo jėgą ir ištvermę, netrūksta. Pirmuoju basakojų taku garsėjančios Survilų sodyboje arba Pagonijos pramogų parke rasti 13 metrų aukščio dirbtines laipiojimo olas, o Jonavoje tam pritaikytas nebenaudojamas 33 metrų aukščio vandens bokštas.

Jei noras karstytis apimtų lietingu oru, geriausias galimybes tams suteiks Klaipėdoje įsikūręs didžiausias uždaras laipiojimo uolomis centras Baltijos šalyse „Scala dream“. 1000 kvadratinių metrų plote – aukšta ir žema salės, virvių kambarys, vaikų erdvės, jogos salė ir kavinė.

Šuoliai su parašiutu ir apžvalginiai skrydžiai. Tinkamiausia pramoga norintiems patirti laisvąjį kritimą – šuolis parašiutu su instruktoriumi. Iš anksto užsiregistravus tai galima išbandyti Klaipėdos ir Sasnavos aerodromuose. Kituose šalies aerodromuose įsikūrę aeronautikos klubai siūlo apžvalginius skrydžius. Pakilti į orą sklandytuvu arba mažu lėktuvu galima Telšiuose, Kaune, Mažeikiuose, Molėtuose, Ignalinoje, Trakuose arba Panevėžio rajone. Daugelyje vietų taip pat siūlomi skrydžiai parasparniais.

Skrydis oro balionu. Įspūdingomis panoramomis galima pasigrožėti ir skrendant oro balionu. Vieną romantiškiausių būdų atsiplėšti nuo žemės tai pat galima išbandyti beveik visoje Lietuvoje, o šios pramogos sezonas trunka nuo gegužės iki spalio mėnesio. Po debiutinio skrydžio keliautojams įteikiami diplomai ir pasakojamos linksmos oreivystės istorijos.

Pramogos nebijantiems sušlapti

Vandenlenčių sportas. Itin populiarus pasirinkimas ekstremaliems išbandymams ant vandens – vandenlenčių parkai. Tokie atgaivinančių pramogų parkai dabar veikia visoje Lietuvoje, o vienas ilgiausių trasų galima rasti Kauno rajone (620 metrų ilgio) ir Zarasuose (596 metrų ilgio).

Nardymas ežeruose. Mėgstantys nardymą užduot vykę į Maldyvus ar Tailandą gali rinktis Lietuvos ežerus. Žemaitijoje dydžiu ir skaidrumu išsiskiriančio Platelių ežero gelmėse galima išvysti XV a. tilto liekanas, paslaptingą „Gelmių mergelės“ skulptūrą, 16 metrų gylyje esantį kryžių ir netoli Veršių salos nugrimzdusią jachtą. Pažintinius nėrimus su akvalangu galima išbandyti ir Galvės ežere. Aštuonių metrų gylyje esančiame povandeninių skulptūrų parke įspūdingiausiai atrodo milžiniškos „Galvės galvos“.

Vandens žygiai. Viena iš naujausių ir labiausiai gaivinančių pramogų – žygiai upės vaga. Kančioginos upe paskui vedlį einančių turistų laukia šlapi nuotykiai, istorijos apie vandens augalus ir gyvūnus. Keliautojus, kuriuos labiau intriguoja plika akimi nematomos paslaptys, gali sudominti pažintiniai pasivaikščiojimai pelkėse. Lydimi patyrusio gido turistai gali sudalyvauti naktiniame arba dienos žygyje per kūlgrindą – senovės lietuvių akmenimis grįst taką per pelkę. Patogiausia šią edukacinę pramogą išbandyti Žemaitijoje esančiame Varnių regioniniame parke.

Plaukimas kateriu. Ekstremalių vandens pramogų mėgėjus itin turėtų dominti kvapią gniaužiančios vandens pramogos Baltijos jūroje, kuomet galingu kateriu keleiviai plukdomi 100 km/val. greičiu. Įspūdinga kelionė prasideda Danės upėje ir tęsiasi iki pat Baltijos jūros vartų. Plaukimo metu gali tekti panirti po banga, todėl dalyviai aprūpinami apsauginiais drabužiais ir akiniais nuo vandens.

Išpildomos technikos entuziastų svajonės

Pažintis su monstru. Atvykus į Trakus galima ne tik paskanauti kibinų ar nusifotografuoti pilies fone, bet ir pasinaudoti aktyvaus poilsio pasiūlymais. Pavyzdžiui, pavairuoti vienintelį tokį Baltijos šalyse visureigį-monstrą. Automobilio kėbulo ilgis siekia šešis, o aukštis – beveik keturis metrus. Didžiulių ratų skersmuo apima net 1,7 metro. Šiam inžinierių kūriniui 24,5 hektaro plote įrengtas specialus ruožas su 30 įvairaus dydžio kalnų ir keturiomis ekstremaliomis zonomis.

Šarvuočio vairavimas. Militaristinių pramogų mėgėjams skirtas netoli Vilniaus esantis karinių transporto priemonių autoparkas „Tankodromas“. Pasirinkimas didelis – galima išbandyti Anglijos kariuomenės šarvuotį, JAV karių naudotą visureigį arba Švedijos karinėms pajėgoms anksčiau priklausiusį sunkvežimį. Specialioje trasoje adrenalino mėgėjus gali pavežioti instruktorius arba su jo pagalba lankytojai patys gali sėsti valdyti sunkiasvorę techniką. Šią pramogą galima išbandyti bet kuriuo metų laiku.

Pasivažinėjimas superautomobiliais. Svajonę praskrieti su visame pasaulyje atpažįstamais „Ferrari“ arba „Lamborghini“ superautomobiliais galima įgyvendinti Kačerginės „Nemuno žiede“. Vienintelėje šalyje veikiančioje lenktynių trasoje aštrių pojūčių ieškantys pramogautojai gali apskrieti keletą ratų. Spaudžiant akceleratorių uždaroje trasoje nereikės jaudintis dėl greičio viršijimo.

Pasivažinėjimas keturračiais. Populiariausia motorizuota pramoga Lietuvoje – pasivažinėjimas keturračiu. Šioms lengvoms ir dinamiškoms transporto priemonėms skirtas trasas galima rasti visoje šalyje. Keliautojai gali pralėkti Labanoro girios keliukais ar aplankyti Aukštaitijos įžymybes: Ladakalnį, Bitininkystės muziejų, senuosius Ginučių ir Salų kaimus. Švenčionių rajone įrengta keturračiams skirta 1,5 km ilgio trasa su tramplinais, o šalia kelio Šakiai-Kaunas esančius miško takus gali išbandyti ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

Rogutės ant bėgių. Ieškantys kažko dar įdomesnio gali rintis Birštone įrengtą ekstremaliausią ir ilgiausią rogučių trasą. Jos ilgis siekia 600 metrų, o didžiausias iššūkis – 10 metrų aukštyje esantys posūkiai. Metaliniais bėgiais skriejančios rogutės išvysto maksimalų 40 km/val. greitį.

Informacija parengta pagal nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ ir turizmo informacijos centrų medžiagą. Išbandydami pramogas laikykitės saugumo reikalavimų ir elkitės atsakingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.