10 pasaulio šalių, kuriose turistų apsilanko mažiausiai: tarp jų – trys šalys iš Europos

Pasaulis platus ir kai kurios šalys jau dūsta nuo itin augančių turistų srautų. Kai kuriose šalyse turistų srautai jau viršijo priešpandeminį lygį. Neretai tokiose šalyse žinomų objektų lankymas tampa tarsi maratonas: reikia atsikelti kuo anksčiau, kad aplenkti nežmoniškus turistų srautus, kurie pasipila kiek vėliau. Vis dėlto kartais norisi susidurti su unikaliomis patirtimis, kurios laukia ne turistų nutrintuose kraštuose, o tose vietose, kur turistų jūra dar neužplūdo. Apžvelkime 10 pasaulio šalių, kurios kol kas turistų lankomos mažiausiai.

Moldova.<br>123rf nuotr.
Moldova.<br>123rf nuotr.
Jemenas. <br>123rf nuotr.
Jemenas. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aidas Pelenis

2023-08-15 21:25

10. San Marinas

San Marinas yra maža respublika neturinti priėjimo prie jūros ir iš visų pusių apsupta Italijos. Nors šalis neturi pakrantės, joje puikuojasi neįtikėtina senovinė tvirtovė ir kvapą gniaužiančios saulėlydžio stebėjimo vietos.

San Marinas yra viena iš seniausių pasaulio respublikų, tačiau per metus šalyje apsilanko tik apie du milijonus lankytojų. Šalies plotas – tik 61,2 km2, pavyzdžiui, Vilniaus plotas – 401 km2. Nepaisant to, kad šalis yra tokia maža, ji yra viena turtingiausių Europos šalių, o turistų skaičius sparčiai auga, nes vis daugiau žmonių atranda mažosios respublikos grožį.

9. Sent Vincentas ir Grenadinai, Karibai

Nedidelę Karibų tautą Sent Vincentą ir Grenadinus sudaro salų grandinė, kuri įsikūrusi sąlyginai netoli gausiai turistų lankomų salų – Bardadoso ir Sent Lučijos. Salose yra nuostabių paplūdimių ir miškų, salynas geriausiai žinomas dėl savo buriavimo vietų.

Nepaisant natūralaus grožio, čia per metus apsilanko tik 392 000 lankytojų. Sunku pasakyti, kodėl ši unikali vieta aplenkiama turistų, nes ir nusikalstamumas palyginti mažas. Vis dėlto kartas nuo karto gaunami pranešimai apie jachtų ir įvairių daiktų vagystes.

Saloje taip pat yra aktyvus ugnikalnis, kuris buvo išsiveržęs 2022 m. vasario mėn., dėl kurio dalis salos buvo evakuota.

8. Moldova

Moldova yra nedidelė valstybė, neturinti priėjimo prie jūros, įsispraudusi tarp Rumunijos ir Ukrainos. Šalies plotas – 33 846 km2 ir ji yra tik šiek tiek didesnė už Belgiją.

Moldova gali pasigirti viduramžių tvirtovėmis bei kitais archeologiniais objektais, tačiau per metus čia apsilanko tik apie 174 000 lankytojų, todėl tai yra viena mažiausiai lankoma šalis Europoje.

Kodėl šioje šalyje tiek mažai lankytojų? Nors Moldova gali pasiūlyti istorinių lankytinų vietų, vis dėlto šalyje trūksta modernios infrastruktūros, nes tai ne tik mažiausiai turistų lankoma šalis, bet ir viena skurdžiausių Europoje.

Šalis taip pat sunkiai pasiekiama turistams ir ribojasi su Ukraina, kurią užpuolė visur priešų ieškanti Rusija.

7. Lichtenšteinas

Lichtenšteinas yra itin maža ir vokiškai kalbanti šalis, esanti tarp Austrijos ir Šveicarijos. Šalis yra tik 25 kilometrų ilgio ir apsupta kalnų.

Nors šalis nedidelė plotu, tačiau joje yra kvapą gniaužiančių gamtos ir archeologinių objektų, įskaitant pilis, Alpių kraštovaizdį ir žavius ​​vokiško stiliaus kaimus.

Nykštukinė šalis kasmet pritraukia nuo 70 000 iki 100 000 lankytojų, todėl ji yra viena mažiausiai lankomų Europos šalių.

6. Dominika, Karibai

Nemaišykite su Dominikos respublika, kuri taip pat yra Karibuose ir yra itin lankoma turistų. Dominika yra sala-valstybė Rytų Karibų jūroje.

Saloje yra keletas geriausių gamtos objektų visame pasaulyje, o vietiniai gyventojai ir turistai ją dažnai vadina „gamtos sala“, kur rasite didžiulį koralinį rifą, ugnikalnį, apsuptą miškų ir karštųjų versmių.

Prieš pandemiją saloje apsilankydavo nuo 140 000 iki 199 000 lankytojų. Po pandemijos 2022-aisiais salą aplankė tik 60 000 lankytojų. Dominikos turizmo sektorius buvo itin paveiktas pandemijos ir daugybė vietinių verslų neatsigauna iki šiol ar net bankrutavo.

5. Komorai

Komorų salas sudaro vulkaninių salų grandinė prie Rytų Afrikos pakrantės, Indijos vandenyne. Nepaisant vaizdingo salų grožio, jos beveik nelankomos turistų, o per metus Komoruose apsilanko tik apie 45 000 turistų.

Daugelis nežino, kad šis salynas yra tarp Madagaskaro salos ir Mozambiko pakrantės – daugumoje žemėlapių ji atrodo kaip mažas taškelis.

Keturios Komorų salos yra politiškai padalytos tarp Komorų Sąjungos ir Majoto, kuris yra Prancūzijos užjūrio departamentas.

Salos politiniai neramumai trukdė turizmo reklamai. Be to salose yra nedaug infrastruktūros pritaikytos turizmui.

4. Monseratas, Karibai

Monseratas – dar viena menkai turistų lankoma sala Karibų jūroje, kuri taip pat yra Britanijos užjūrio teritorija. 2019-aisiais metais saloje apsilankė 20 000 turistų, tačiau nuo tada jų skaičius sparčiai mažėjo – 2020-aisiais – apsilankė 8 300 lankytojų, 2021-aisiais metais turistų skaičius sumažėjo iki 1600, o jau 2022-aisiais šis skaičius paaugo iki 5000.

Sala, kažkada buvo žinoma kaip „Smaragdinė Karibų sala“, o po virtinės ugnikalnio išsiveržimų nuo 1997-ųjų sala buvo paskelbta nesaugia keliautojams. Soufriere Hills ugnikalnio išsiveržimų serija nusiaubė salų sostinę Plimutą ir keletą kitų kaimų. Zona aplink ugnikalnį iki šiol yra apribota turistams, o didžioji salos dalis yra padengta vulkaniniu purvu, pelenais ir uolomis.

2010-aisiais įvyko pakartotinis ugnikalnio išsiveržimas.

3. Libija

Libijoje yra keletas geriausiai išlikusių romėnų architektūros ir archeologinių vietovių Afrikos žemyne. Romėniškos epochos griuvėsiai netoli Libijos sostinės Tripolio yra tik vienas iš šalyje rastų archeologinių vietovių pavyzdžių.

Libija yra tarp Alžyro ir Egipto, Šiaurės Afrikoje. Šalis, kuri kadaise garsėjo unikalia kultūra ir istorija, tapo per daug pavojinga turistams dėl politinių ir karinių neramumų.

Vis dėlto, nepaisydami gresiančio pavojaus, šalį aplanko iki 6000 lankytojų. Dauguma šių lankytojų yra piliečiai arba darbuotojai, nes šalis nebeišduoda turistinių vizų.

2. Tuvalu

Tuvalu yra maža, 26km2 ploto, salų tauta Polinezijoje. Tuvalu, anksčiau vadinta Eliso salomis, yra pusiaukelėje tarp Havajų ir Australijos, Ramiojo vandenyno pietuose. Salyną sudaro devynios salos (keturios rifų salos ir penki koralų atolai). Nepaisant stulbinančių 360 laipsnių vaizdų, šalis kasmet pritraukia tik 2000 lankytojų.

Ši tauta buvo pavadinta „skęstančia sala“, nes klimato ekspertai mano, kad tai bus viena pirmųjų tautų, kurią visiškai užlies dėl klimato kaitos kylantis jūros lygis.

Turistai Tuvalu vengia dar ir dėl to, kad salyne praktiškai nėra minimalios turizmo infrastruktūros. Salyne yra tik vienas oficialus viešbutis ir Tuvalu galima atsiskaityti tik grynaisiais, tačiau čia nerasite nei vieno bankomato.

Salose taip pat apribotas oro eismas – viename salos oro uoste kas kelias dienas gali leistis arba išskristi tik vienas lėktuvas, todėl susisiekimą su Tuvalu tai padarė ne tik komplikuotu, bet ir ganėtinai brangiu.

Ar žinojote, jog domenas .tv priklauso šiai šaliai? JAV, Virdžinijos valstijoje, įsikūrusi tinklo infrastruktūros įmonė „Verisign“ moka Tuvalu apie 5 mln. USD kasmet už teisę administruoti .tv domeną. Tautai, kurios metinis biudžetas paprastai siekia apie 60 mln. USD, tai yra didelė paskata.

1. Jemenas

Jemenas yra Arabijos pusiasalyje tarp Saudo Arabijos ir Omano, o pietuose ir vakaruose skalauja jūra. Kadaise Jemenas buvo itin turistų lankoma šalis ir 2013-aisias šalyje apsilankė daugiau nei milijonas turistų.

Tauta turi įdomią istoriją dėl savo strateginės padėties prie Raudonosios jūros ir yra viena iš seniausių Vidurio Rytų šalių, turinčių ryšių su senovės prekybos keliais. Sostinė Sana pristatė geriausią šalies moderniąją architektūrą.

Vis dėlto dėl Jemene vykstančių politinių ir pilietinių neramumų, turistų srautas drastiškai sumažėjo. Daugelio šalių vyriausybės savo piliečiams primygtinai pataria nekeliauti į šią šalį, nes smurtas ir terorizmas naikina kadaise nuostabų Sanos miestą.

„Globalconnect“ apskaičiavo, kad 2022-asiais metais šalyje apsilankė mažiau nei 500 užsienio lankytojų. Oficialaus turistų skaičiaus šalies valdžia nepaskelbė, nes nebeliko turizmo infrastruktūros, duomenų ir procesų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?