Unikalūs statiniai Ventos regioniniame parke: iškilo milžiniškos puodynės

Prie Kalupio upelio Viekšniuose neseniai atsirado įdomios milžiniškos puodynės, užminančios mįsles. Tai nauja, lankytojams skirta vieta Ventos regioniniame parke, įrengta pagal Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti“.

Prie Kalupio upelio Viekšniuose neseniai atsirado įdomios milžiniškos puodynės, užminančios mįsles<br>VSTT nuotr. 
Prie Kalupio upelio Viekšniuose neseniai atsirado įdomios milžiniškos puodynės, užminančios mįsles<br>VSTT nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba

Aug 21, 2023, 4:05 PM, atnaujinta Aug 21, 2023, 4:06 PM

Viekšniuose nuo seno buvo puoselėjamas puodininkystės amatas. Prie Kalupio upelio yra išlikusi prūdo vieta, kur kažkada buvo kasamas molis ir netoliese puodžių dirbtuvėse žiedžiami puodai.

Todėl lauko ekspozicijoje matosi Narvos kultūros puodynių išdidinti prototipai, simbolizuojantys žemę, ugnį ir vandenį – pagrindinius keramikos meno komponentus. Taip siekiama lankytojams vaizdžiai parodyti molio dirbinių kelią nuo pradžios iki įvairiausių gaminių.

Priešistorinės keramikos ekspozicija tarsi mokomoji klasė, kur edukatoriai gali vesti pamokas apie keramikos meną, aiškindami ir apie trijų elementų – žemės, vandens ir ugnies – sąveiką.

Sutvarkyta Kalupio upelio aplinka – įrengti laiptai, kaip jungtis su esamais Viekšnių miestelio laiptais. Pakopos natūraliai įsilieja į kalno šlaitą, nes trisdešimt penki laipteliai suformuoti iš rūdinto plieno skardos.

Pastatyti informaciniai stendai, skirti suteikti informaciją apie Kalupio ir Ventos upių gamtines vertybes.

Kalupio upelio mokomojo tako lauko ekspozicija buvo įrengta pagal projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti“, finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų Regioninės plėtros fondų lėšų.

Šią vasarą VSTT kviečia apsilankyti prie Kalupio upelio Viekšniuose, o kelionę pradėkite nuo Ventos regioninio parko lankytojų centro, kur gausite išsamią informaciją apie šio parko gamtos ir kultūros vertybes, įdomiausius maršrutus ir lankomas vietas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.