Šventės be streso – kaip Kalėdas ir Naujuosius metus sutikti rekomenduoja psichologai?

Kalėdos ir Naujieji metai – vienos laukiamiausių metų švenčių, kurias vis daugiau lietuvių renkasi sutikti užsienyje. Šių metų spalį „Tez Tour“ vykdytos reprezentatyvios gyventojų apklausos duomenimis, net 36 proc. lietuvių svajoja Naujuosius metus praleisti svetur, Kalėdas – vienas iš aštuonių apklaustųjų.

Kalėdos ir Naujieji metai – vienos laukiamiausių metų švenčių, kurias vis daugiau lietuvių renkasi sutikti užsienyje.<br>„Unsplash“ nuotr.
Kalėdos ir Naujieji metai – vienos laukiamiausių metų švenčių, kurias vis daugiau lietuvių renkasi sutikti užsienyje.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2023, 12:00 PM

Pasak psichologės Boženos Šukienės, norą pabėgti šiuo laikotarpiu iš Lietuvos lemia ir tai, kad pasiruošimas šventėms daugeliui sukelia ne tik malonias emocijas, bet ir stresą. Todėl didžiųjų metų švenčių praleidimas užsienyje gali suteikti daugiau gerų įspūdžių ir jaukių akimirkų.

Kelionių organizatoriai pastebi tendenciją, kad kasmet vis daugiau lietuvių žiemos šventes renkasi minėti svetur.

„Šventinei kelionei lietuviai renkasi šiltuosius kraštus – Jungtinius Arabų Emyratus, Madeirą, Tenerifę, Egipto kurortus. Planuodami atostogas šiose šalyse, keliautojai linkę rinktis komfortišką poilsį, „viskas įskaičiuota“ kelionių paketus, rezervuoti šventines vakarienes. Juk tokių kelionių metu norisi užmiršti kasdienius rūpesčius, mėgautis gražiausiomis šventės akimirkomis“, – kalba Inga Aukštuolytė, „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Būdas pabėgti nuo rutinos

Pasak psichologės, šventinis maratonas sukelia nuovargį ir perdegimą, tad natūralu ieškoti būdo pabėgti.

„Atlaikyti šventinį maratoną daugeliui yra iššūkis – kalėdinių dovanų pirkimas, namų ruoša, spūstys ir žmonių masės, maisto gaminimas, nuolatinis galvojimas, ar viskas yra padaryta, apgalvota ir paruošta. Daugeliui toks tempas kelia stresą ir įtampą, todėl natūralu, kad atsiranda poreikis pakeisti aplinką ir išvykti svetur“, – paaiškina B.Šukienė.

Švenčių sutikimas užsienyje gali visas emocijas sudėlioti į vietas – kelionėje kasdieniai rūpesčiai užsimiršta, atitrūkstama nuo rutinos.

„Švęsdami šventes svetur, galėsite linksmai praleisti laiką su šeima ir draugais be buitinių įsipareigojimų, atrasite naujų patirčių, susipažinsite su vietinėmis kultūromis, o svarbiausia – įgausite teigiamų ir įsimintinų įspūdžių ilgam“, – dalijasi psichologė.

Renkasi šiltuosius kraštus

„Tez Tour“ kelionių ekspertai pristato populiariausias žiemos kryptis bei dalijasi patarimais, kodėl šventes verta švęsti būtent čia.

1. Prabanga tviskantys Jungtiniai Arabų Emyratai

Į šį smėlio kopų apsuptą kraštą žmonės atskrenda iš viso pasaulio, kad galėtų pasimėgauti prabanga ir maloniu klimatu, pasigrožėti aukštais pastatais, dykumomis, žydra jūra.

Gruodį Dubajuje verta aplankyti Kalėdinę mugę, kurioje galima įsigyti įvairių suvenyrų, vietinių skanumynų ir dovanų artimiesiems. Čia veikia ir atrakcionų parkas, ledo čiuožykla po atviru dangumi, vyksta gyvo garso koncertai, galima sutikti ir Kalėdų Senelį.

Jungtiniai Arabų Emyratai neįsivaizduojami be Naujametinių fejerverkų – Dubajuje ir Abu Dabyje jie tituluojami ilgiausiai trunkančiais ir gražiausiais visame pasaulyje. Įspūdingiausias fejerverkų reginys atsiveria stovint prie Dubajaus fontano. Laikrodžiui mušant vidurnaktį, aukščiausias pasaulio dangoraižis Burj Khalifa dovanoja išskirtinę fejerverkų ir dronų šviesų šou.

Dar viena populiari ir įsimintina pramoga – švenčių sutikimas Arabijos dykumoje. Pasivažinėkite rogėmis nuo auksinio smėlio kopų, pajodinėkite kupranugariais, pasimėgaukite gardžia vakariene, energingais pilvo šokiais, ugnies šou ir arabiška muzika, o nakvoti likite po žvaigždėtu dangumi.

2. Portugališkoji Madeira

Amžinojo pavasario sala tituluojama sala net žiemą pasitinka šiltu klimatu – čia lepina net apie 20 laipsnių temperatūra. Madeiroje verta sutikti šventes ne tik dėl malonios šilumos, bet ir dėl įspūdingų renginių – čia tiek per Kalėdas, tiek Naujųjų išvakarėse vyksta įvairūs koncertai, paradai, orkestro pasirodymai.

Šventes lietuviai dažniausiai sutinka salos sostinėje Funšalyje. Į kalėdinėmis lemputėmis ir dekoracijomis išpuoštą miestą susirenka tūkstančiai salos gyventojų ir turistų, kad galėtų pasigrožėti užburiančia atmosfera. O per Naujuosius galima stebėti fejerverkų šou, kuris 2006 metais pelnė Guinesso rekordą kaip didžiausias pirotechnikos renginys pasaulyje.

Nenustebkite, jei mušant dvyliktai pastebėsite aplinkinius, valgančius razinas. Vietiniai šventai tiki, kad razinų, pagamintų iš vietinių vynuogių, valgymas simbolizuoja Naujųjų metų norų išsipildymą. Taip pat neatsisakykite suvalgyti sėkmę nešančio karališko pyrago bolo rei.

3. Paslaptingasis Egiptas

Lietuviai jau žino, kad žiemos laikotarpis yra vienas palankiausių keliauti į Egipto kurortus. O ir Naujuosius metus čia galima paminėti iš tiesų linksmai ir triukšmingai. Ir nors vietiniai Naujuosius metus švenčia rugsėjo 11 d., egiptiečiai stengiasi sukurti nepamirštamą šventę ir turistams iš viso pasaulio. Barai, restoranai ir viešbučiai organizuoja iškilmingą gruodžio 31-ąją.

Kelionių organizatorius siūlo išbandyti unikalią patirtį ir per šventes leistis į kelionę kruiziniu laivu Nilo upe. Kruizo metu galima pažinti visai kitokį, neturistinį Egiptą. Plaukiant laivu pamatysite įdomiausias ir daugybę istorijų slepiančias Egipto vietas, šventyklas, kapavietes ir kitas faraonų laikus menančias vietas. Na, o po pilnos įspūdžių dienos, prisėskite ant denio ir atsipalaiduokite.

Kalėdas ir Naujuosius Egipte taip pat galima sutikti nardant po Raudonosios jūros gelmes, jodinėjant kupranugariais, važinėjant keturračiais po dykumą, aplankant vietinių turgus. Jei norisi triukšmingesnio vakarėlio ar šventes pasitikti žmonių apsuptyje, galima aplankyti Gizos piramidžių kompleksą, pasimėgauti Baltosios dykumos grožiu.

4. Saulėtoji Tenerifė

Viena didžiausių Kanarų salų – Tenerifė, tarp turistų yra viena populiariausių krypčių ne tik vasaros laikotarpiu, bet ir tuomet, kai norisi pabėgti nuo stingdančių šalčių. Oro temperatūra gruodį čia siekia net 20 laipsnių.

Kalėdinis laikotarpis Tenerifėje ypatingas – visa sala pasipuošia daugybe šviečiančių dekoracijų, o šalia žaisliukais ir girliandomis nukabinėtų eglių galima pamatyti išpuoštas palmes bei kaktusus.

Per Naujuosius metus Tenerifėje organizuojami koncertai su pasaulinio lygio atlikėjais, vyksta šviesų šou, tradiciniai šokiai, kultūriniai renginiai ir kitos pramogos visai šeimai. Na, o kaip gi be fejerverkų? Juos geriausia stebėti iš šalies, todėl išsinuomokite laivą ir grožėkitės išskirtiniu salos reginiu.

Kelionių ekspertai primena, kad Tenerifė taip pat garsi savo Naujųjų metų tradicijomis. Čia su kiekvienu laikrodžio rodyklės dūžiu reikia suvalgyti žalią besėklę vynuogę. Jei tai pavyks padaryti, laukia sėkmingi metai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.