Stebuklingi žiemos festivaliai ir renginiai – ką aplankyti rekomenduoja kelionių ekspertai?

Žiemos sezonas atneša ne tik šalčius ir sniegą, bet taip pat dovanoja nepakartojamus festivalius ir renginius įvairiose šalyse. Tai laikas, kai miestai tampa magiškomis ledo skulptūrų galerijomis, gatvėse sklinda muzikos garsai, o žmonės skuba ieškoti išraiškingų kostiumų.

Ryškiausia šventė Italijoje – Venecijos karnavalas.<br>„Pexels“ nuotr.
Ryškiausia šventė Italijoje – Venecijos karnavalas.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2023, 4:00 PM

„Žiemos laikotarpiu galima pamatyti ne tik šventiškai pasipuošusius miestus ir kalėdines muges, bet ir aplankyti įvairius žiemos festivalius, karnavalus ir paradus. Šie renginiai išsiskiria dėl vietinių gyventojų puoselėjamų tradicijų, todėl kiekvienas iš jų yra unikalus“, – sako „Tez Tour“ produkto vadovė Sigita Vaitelė.

Kelionių organizatoriaus ekspertai pristato populiariausius žiemos festivalius ir atskleidžia, kodėl juos verta aplankyti.

1. Renginių fiesta Italijoje

Ryškiausia šventė Italijoje – Venecijos karnavalas. Kasmetinis Venecijos karnavalas yra vienas žymiausių pasaulio festivalių, pritraukiančių šimtus tūkstančių lankytojų. Pagrindinis šio karnavalo akcentas – unikalios, rankų darbo kaukės, taip pat puošiamasi ir įmantriausiais kostiumais. Venecijos karnavalas yra neatsiejama miesto įvaizdžio dalis, jis kuria itin paslaptingą atmosferą.

Viena iš pagrindinių Venecijos karnavalo tradicijų yra Angelo skrydis, kuris oficialiai atidaro šį renginį – moteris su angelo sparnais leidžiasi nuo garsiojo bokšto virš Šv. Morkaus aikštės.

Venecijos karnavalas vyks 2024 m. sausio 27 d. – vasario 13 d.

Ledo ir sniego skulptūrų festivalis Pietų Tirolyje. Kiekvienais metais Pietų Tirolio kurortuose – San Vigilio ir San Kandido miesteliuose – rengiamas tarptautinis sniego skulptūrų festivalis. Čia menininkai suguža iš viso pasaulio, kad galėtų varžytis dėl geriausio ledo skulptūros kūrėjų titulo. Įdomu tai, kad skulptoriai negali naudoti jokių elektrinių įrankių, tik kastuvą, kopėčias, kirtiklį ir kibirą.

Ledo skulptūroms sukurti yra skiriamos trys dienos, o po jų miesto svečiai ir gyventojai gali balsuoti už labiausiai patinkančius kūrinius. Jie lieka žiemoti iki pat pavasario, kol saulės spinduliai ištirpdo.

San Vigilio kurorte festivalis vyks 2024 m. sausio 10–12 d., o San Kandido – sausio 15–17 d.

Tradicinis apelsinų mūšis Pjemonte. Ispanijoje populiaru mėtytis pomidorais, o Pjemonto mieste galite pasimėtyti apelsinais. Dėl ilgamečių šios šventės tradicijų, šiandien tai yra vienas svarbiausių festivalių Italijoje tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygiu.

Tik pabandykite įsivaizduoti, kaip į nedidelį miestelį suplūsta daugiau nei 7 tūkst. dalyvių. Jie vienas į kitą mėto apie 600 tonų apelsinų, o tai yra apie 4,2 mln. vaisių. Tai tikrai neskausminga – tereikia tinkamai apsirengti ir naudoti šalmą.

Sudalyvaukite apelsinų mūšyje 2024 m. vasario 11–14 d.

2. Tradiciniai renginiai Ispanijoje

Magiškoji giesmė Maljorkoje. Kalėdų išvakarėse Maljorkoje vyksta žymusis muzikinis pasirodymas, kuriame giedama giesmė, nupasakojanti pasaulio pabaigos ir Kristaus atėjimo pranašystes. Į šį pasirodymą po Kūčių vakarienės renkasi vietos gyventojai bei smalsūs turistai.

Spektaklis rengiamas visose salos bažnyčiose, jame dalyvauja baltu apsiaustu apsirengęs solistas, kuriam akomponuoja choras ir vargonai. Muzikos ir instrumentų skambesys sukuria paslaptingą ir magišką atmosferą – spektaklis netgi įtrauktas į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą.

Paklausyti stebuklingos giesmės galima 2023 m. gruodžio 24 d.

Muzikos ritmai Madride. Nuo gruodžio pradžios iki pat Kalėdų Ispanijos sostinėje vyksta Gospelo festivalis. Jame skambanti muzika džiugina ir suteikia šventinės nuotaikos Kalėdų laikotarpiu. Muzikos festivalyje koncertuoja žymiausi šio žanro atlikėjai, kurie tikrai žino, kaip išjudinti kiekvieną atvykusį.

Gospelo festivalis vyksta gruodžio 1–24 dienomis.

3. Į linksmybių rojų kviečia Graikija

Garsusis žiemos renginys Patruose. Daugiau nei 180 metų rengiamas Patrų karnavalas laikomas vienu garsiausių žiemos renginių Europoje ir didžiausiu Graikijoje.

Du mėnesius trunkančio karnavalo metu vyksta ryškiaspalviai paradai, muzikiniai koncertai, spektakliai, rodomi profesionalūs artistų pasirodymai, vakarus vainikuoja iškilmingi fejerverkai. Kiekviena akimirka čia kupina veiklos, linksmybių, šokių ir muzikos, todėl liūdėti tikrai nebus kada.

Patrų karnavalas įvyks 2024 m. sausio 17 d. – kovo 18 d.

Jaunatviškiausias Europos karnavalas Kretoje. Retimno miesto karnavalas yra tituluojamas vienu jaunatviškiausių ir linksmiausių visoje Europoje. Jis vyksta kiekvieną žiemą ir pritraukia tiek vietinių, tiek turistų dėmesį.

Karnavalo metu vyksta įspūdingos eisenos, koncertai, šokiai, taip pat organizuojami kiti nuotaikingi pasirodymai. Tūkstančiai lankytojų ir vietinių gyventojų persirengia spalvingais kostiumais ir užplūsta Retimno gatves, aikštes, promenadas.

Festivalio renginiai vyksta vasario-kovo mėnesiais.

4. Kipro festivaliai

11 dienų trunkantis karnavalas Limasolyje. Limasolio karnavalas yra seniausia ir populiariausia liaudies šventė, kuri per šimtmečius tapo neatsiejama miesto tradicija.

Per 11 Limasolio karnavalo dienų dovanojamos išskirtinės pramogos visiems susirinkusiesiems – šokiai po atviru dangumi, išskirtiniausių kostiumų konkursai, vizualiųjų menų parodos, muzikiniai koncertai ir kiti pasirodymai, sužavintys net išrankiausius. Paskutinę renginio dieną vainikuoja dalyvių paradas, kuriame dalyvauja apie 40 tūkst. žmonių.

Limasolio karnavalas vyks 2024 m. sausio 9 d. – vasario 17 d.

Pajuskite Kipro kultūrą Ayia Napa festivalyje. Dėl daugybės kultūrinių renginių Ayia Napa kurortas pritraukia turistų ne tik vasaros, bet ir žiemos sezonu. Žiemos kultūros festivalyje, vykstančiame iki pat pavasario, galima aplankyti įtraukiančius renginius – koncertus, teatro ir šokio spektaklius bei meno parodas, kurias pristato užsienio ir vietos menininkai.

Ayia Napos kultūros festivalis vyksta nuo 2023 m. lapkričio mėn. ir tęsis iki pat 2024 m. balandžio mėn.

5. Tūkstantmetės tradicijos Egipte

Atraskite senovės paslaptis Abu Simbelo festivalyje. Abu Simbelas – archeologinė vieta pietų Egipte, kurioje stūkso dvi šventyklos uolose. Žiemos pabaigoje čia vyksta ir festivalis, kuriame galima susipažinti su Egipto kultūra ir paveldu, jame pristatomi senoviniai tradiciniai šalies ritualai.

Unikaliame festivalyje lankytojai gali susipažinti su senovės Egipto kultūra. Čia skamba tradicinė egiptiečių muzika ir šokami tradiciniai šokiai, galima pasivaišinti vietiniu maistu ir gėrimais.

Šis festivalis vyksta du kartus per metus – vasario mėn. 22 d. ir spalio mėn. 21 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.