Rastas antrasis didžiausias pasaulyje deimantas. Vaizdas užburia

[[ge:lrytas:lrytas:1485113]]

Botsvanoje rastas antrasis didžiausias pasaulyje deimantas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Botsvanoje rastas antrasis didžiausias pasaulyje deimantas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Botsvanoje rastas antrasis didžiausias pasaulyje deimantas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Botsvanoje rastas antrasis didžiausias pasaulyje deimantas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-11-20 09:40, atnaujinta 2017-10-03 18:06

Brangakmenis, dydžiu nusileidžiantis tik deimantui „Cullinan“, kuris buvo rastas Pietų Afrikoje 1905 metais, buvo iškastas bendrovės „Lucara Diamond Corp.“ kasykloje.

„Šis didingas akmuo, iškastas „Lucara“ Karovės kasyklos pietinėje dalyje, yra antrasis didžiausias kada nors rastas juvelyrinės kokybės deimantas – ir didžiausias, išgautas modernioje sodrinimo įmonėje“, – sakoma Stokholme listinguojamos bendrovės pranešime.

Ketvirtadienio rytą, prasidėjus prekybai Stokholmo biržoje, „Lucara“ akcijų kaina šovė į viršų, pabrangusios 34 proc. iki 14,2 kronos (1,53 euro).

Botsvana pagal iškasamų deimantų kiekį užimą antrą vietą pasaulyje, o „Lucara“ nurodė, kad naujasis brangakmenis yra stambiausias, kada nors rastas toje šalyje.

„Šio didesnio negu tūkstančio karatų juvelyrinės kokybės brangakmenio, kuris yra didžiausias per ilgiau negu šimtmetį, suradimo reikšmės ... neįmanoma perdėti“, – sakė „Lucara“ generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas Williamas Lambas.

Deimanto vertė dar nėra nustatyta, bet analitikas Kieronas Hodgsonas sakė, kad jis turi „potencialą tapti itin brangiu deimantu“.

„Įvertinimas priklausys nuo potencialių intarpų; nuo to, kaip jis reaguos skaldant, optimalios formos, taip pat galutinės spalvos, – ekspertas aiškino naujienų agentūrai AFP. – Visi šie veiksniai turi būti įvertinti prieš siūlant kainą.“

Didžiausias kada nors surastas deimantas buvo 3 106 karato svėręs „Cullinan“ (liet. „Kulinanas“), 1905 metais aptiktas netoli Pretorijos, dabartinės Pietų Afrikos Respublikos sostinės.

Jis buvo suskaldytas į kelias dalis ir nušlifuotas, o du didžiausi iš jo gauti briliantai buvo pavadinti „Didžiąją Afrikos žvaigžde“ (angl. „Great Star of Africa“) ir „Mažesniąja Afrikos žvaigžde“ (angl. „Lesser Star of Africa“). Abu buvo įsodinti į Britanijos karališkąsias brangenybes – karūną ir skeptrą.

„Lucara“ savo tinklalapyje nurodė, kad Karovės kasykloje šią savaitę buvo kitų svarbių radinių – 813 ir 374 karatus sveriantys deimantai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.