Anykštėnai į paupį traukia ir turėdami pragmatišką tikslą

Net 80 metrų ilgio ir 2,5 metro pločio tautinė juosta iš obuolių, išdėliota Anykščiuose, skirta ne tik pasigrožėti. Anykštėnams iki šiandien leista ardyti juostą – rinkti obuolius ir neštis juos į namus.

Ant pievos obuolių juostai numatyti 80 metrų buvo padalinti 21 komandai. Kiekviena iš jų kūrė vis kitokį raštą.<br>Anykščių rajono savivaldybės nuotr.
Ant pievos obuolių juostai numatyti 80 metrų buvo padalinti 21 komandai. Kiekviena iš jų kūrė vis kitokį raštą.<br>Anykščių rajono savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Sep 28, 2016, 7:08 PM, atnaujinta May 11, 2017, 7:46 PM

Šventosios upės pakrantėje savaitgalį ištiestą obuolių juostą nuolat lanko Anykščių gyventojai. Vieni grožisi aukštaitiškais raštais, gamtos bei žmonių sukurtais spalvų deriniais.

Kitus į paupį atveda kur kas pragmatiškesnis tikslas – žmonės renka juostos obuolius. Kartais vieni kitiems pataria, kurie obuoliai skanesni. Kas nešasi namo valgyti, kas virs obuolienę. Taip neįprastos juostos raštai pamažu naikinami.

„Numatyta, kad juosta paupį puoš iki trečiadienio. Kuo daugiau obuolių susirinks žmonės, tuo mažiau darbo liks komunalininkams“, – sakė Anykščių vicemeras Sigutis Obelevičius.

Kol kas nenuspręsta, kur keliaus likę obuoliai: žvėreliams į mišką ar bus atiduoti perdirbti bendrovei „Anykščių vynas“.

Kelintus metus iš eilės Anykščiuose rengiamas Obuolines paįvairina koks nors išskirtinis sumanymas. Šiais metais neblogai užderėjo obuoliai, todėl sumanyta iš obuolių sukurti išraiškingų raštų ir įspūdingo ilgio juostą. Pagrindinę žaliavą miestui padovanojo bendrovė Ažuožerių sodai.

Paupyje ant pievos juostai skirti 80 metrų buvo padalinti 21 komandai. Kiekviena iš jų kūrė vis kitokį raštą.

Juosta buvo sudėliota per valandą – šį darbą dirbo daugiau kaip 100 žmonių.

Nauda ir pilvui

Obuolinėse stengiamasi žmones ne tik pradžiuginti reginiais, bet ir palepinti jų skrandžius.

Prieš kelerius metus per šią rudens šventę buvo išvirta visa tona obuolienės. Ja buvo vaišinami šventės dalyviai. Nemažai anykštėnų prie obuolienės katilo stojo į eilę su atsineštais indais.

Organizatoriai stebėjosi, kad 1000 kilogramų obuolių košės kaipmat buvo išdalinta.

Pernai rudenį Anykščių centre pastatytas didžiulis stalas buvo nukrautas pagal įvairius receptus iškeptais obuolių pyragais. Juos ragavo Obuolinių dalyviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?