Prognozuojant gausias liūtis Gedimino kalnas uždaromas iki liepos 17 d.

Sinoptikams prognozuojant gausias liūtis Vilniuje Kultūros ministerija nusprendė uždaryti Gedimino kalną lankytojams iki liepos 17 d. dėl pakartotinių nuošliaužų pavojaus.

Gedimino kalnas uždaromas iki liepos 17 d.<br>D.Umbraso nuotr.
Gedimino kalnas uždaromas iki liepos 17 d.<br>D.Umbraso nuotr.
Gedimino kalnas uždaromas iki liepos 17 d.<br>D.Umbraso nuotr.
Gedimino kalnas uždaromas iki liepos 17 d.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 13, 2017, 9:54 AM, atnaujinta Jul 13, 2017, 10:53 AM

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybai patvirtinus, jog ketvirtadienį prognozuojamos didelės liūtys Vilniuje, Gedimino kalno operacijų štabas naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį ėmėsi prevencinių priemonių. Specialistai kartu su Gedimino štabo bataliono kariais nelaidžia vandeniui danga išklojo Aukštutinių rūmų kiemelius ir  teritoriją tarp rūmų sienų ir gynybinės sienos. Taip pat nelaidžia vandeniui danga uždengtos archeologinių tyrimų vietos kalno aikštelėje.

Nelaidi danga lietaus vandeniui neleis susigerti į gruntą, o bus nukreipiamas į miesto nuotekų sistemas. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prognozuoja, kad ketvirtadienį Vilniuje kritulių intensyvumas bus 23 mm per valandą. Specialistų teigimu, tokios liūties metu nuošliaužos esant dabartinei Gedimino kalno būklei yra neišvengiamos. Situacija nuolat stebima, prie kalno dirba specialistai.

Prokuratūra viešo intereso ginti nesiima

Generalinė prokuratūra kol kas nesiima ginti viešojo intereso dėl Gedimino kalnui Vilniuje padarytos žalos ir prašo Vyriausybės inicijuoti kompleksinį aplinkybių vertinimą. 

„(...) prokurorai viešąjį interesą gina tais atvejais, kai nustatomas viešojo intereso pažeidimas, o valstybės ar savivaldybių institucijos, kurių veiklos srityse jis buvo padarytas, nesiėmė priemonių jam pašalinti arba kai tokios kompetentingos institucijos nėra. Šiuo atveju prokuratūra mano, kad atsakingos institucijos nėra išnaudojusios joms suteiktų teisių ginti viešąjį interesą savarankiškai“, – teigiama ketvirtadienį išplatintame prokuratūros pranešime. 

Anot Generalinės prokuratūros, tik gavusi kompleksinio vertinimo išvadas ji galėtų priimti procesinį sprendimą dėl viešojo intereso gynimo.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius kreipėsi į Generalinėje prokuratūroje prašydamas ginti viešąjį interesą ir nustatyti asmenis, kaltus dėl padarytos žalos Gedimino kalnui. 

Mero rašte nurodoma, kad ilgą laiką Gedimino kalnas neturėjo vieno šeimininko, nebuvo tartasi su specialistais dėl kalno ilgalaikės priežiūros, kalnas ir ant jo esančios pilies komplekso liekanos dėl darbus ir priežiūrą atlikusių institucijų netinkamų veiksmų yra avarinės būklės. 

„Pareiškime nurodyti galimi pažeidimai galėjo būti padaryti įvairių institucijų (Kultūros ministerijos, Aplinkos ministerijos ir kt.) veiklos srityse per gana ilgą laiką, todėl, prokuratūros vertinimu, siūlyti atlikti kompleksinį pareiškime nurodytų aplinkybių vertinimą būtų tikslinga“, – teigia prokuratūra. 

Kalno tvakymo darbai pradėti

Kultūros ministerija primena, kad Gedimino kalno šiaurės vakarų šlaite šį mėnesį pradėti tvarkybos darbai, kurie bus baigti 2018 m. antroje pusėje. Pietrytinio šlaito tvarkybos projektas yra rengiamas. Jį planuojama pristatyti rugsėjį.

Šiandien Lietuvoje dėl besilankančio ciklono taip pat intensyviai bus prausiami rytiniai rajonai. Nemažai lietaus klius ir šiauriniams šalies regionams. Kai kuriose vietovėse griaudės perkūnija. Pajūryje ir pietvakariniuose rajonuose lis jau menkiau, čia kai kur popietę ir saulė pasirodys.
Pūs stiprokas šiaurės vakarų vėjas, vietomis jo  gūsiai stiprės iki 15–17 m/sek. Temperatūra įdienojus svyruos nuo 17 iki 21 laipsnio

Sinoptikai prognozuoja, kad ateinančią naktį lietaus debesys daugiausia lankysis rytinėje Lietuvos dalyje, kai kur gali griaudėti pavienės perkūnijos. Apie vidurnaktį lietus pasitrauks. Debesuotumas greitai sklaidysis, tad sparčiai kris ir temperatūra. Rytą termometrai rodys 8–13 laipsnių šilumos, pajūryje išsilaikys 14–16 laipsnių. Vėjas rims.

Penktadienio diena turėtų būti malonesnė ir labiau saulėta. Nedidelio trumpo lietaus debesys susiformuos ties pietvakariniais rajonais antroje dienos pusėje. Kitur lietaus tikimybė išliks maža. Temperatūra kils iki 18–22 laipsnių.

Šeštadienio naktis numatoma sausa, rami, bet gaivi – oras atvės iki 8–13 laipsnių. Dieną drėgnoje, nepastovioje oro masėje formuosis padriki mažo skersmens lietaus debesys. Iki vakaro trumpai nulis daug kur, vietomis galima perkūnija. Popietę džiugins 19–23 laipsnių šiluma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.