Savaitgalį nepraleiskite unikalios pramogos ypatingose Lietuvos vietose

Nacionalinių, regioninių parkų bei rezervatų direkcijos tradiciškai mini Pelkių dieną įvairiais renginiais ir žygiais po mūsų krašto pelkes. Pasaulinė pelkių diena minima vasario 2 dieną.

Aukštumalos pelkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aukštumalos pelkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aukštumalos pelkė.<br> Lrytas.lt nuotr.
Aukštumalos pelkė.<br> Lrytas.lt nuotr.
Aukštumalos pelkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aukštumalos pelkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aukštumalos pelkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aukštumalos pelkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 31, 2019, 11:32 AM

Pelkių apsaugai skirtas tarptautinis susitarimas buvo pasirašytas 1971 m. vasario 2 dieną Irano mieste Ramsare. Pagal Ramsaro konvenciją saugomos visos planetos išlikimui svarbios pelkės.

Pelkės bei šlapžemės – didelė ir mūsų krašto vertybė. Šiuo metu septynios Lietuvos vietovės yra paskelbtos tarptautinės reikšmės saugomomis šlapžemėmis. Tai Čepkelių, Kamanų, Viešvilės gamtiniai rezervatai ir Žuvinto biosferos rezervatas, Nemuno deltos regioninis parkas, Girutiškio pelkė ir Adutiškio-Svylos-Birvėtos šlapžemių kompleksas.

Siekdamos atkreipti visuomenės dėmesį į pelkių svarbą mūsų ekosistemai, saugomų teritorijų direkcijos vasario pradžioje organizuoja daug renginių, kviečiančių iš arčiau pažinti pelkes.

Nemuno deltos regioniniame parke vasario 2 d. organizuojamas kasmetinis žygis po Aukštumalos aukštapelkę. Norintieji galės ne tik pasivaikščioti pažintiniu taku, bet ir paklampoti po pelkės gilumas. Svarbu tinkamai apsirengti ir pasirengti žiemos takais nužygiuoti apie 8 km. Žygio pabaigoje keliautojų lauks karšta košė su arbata.

Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcija vasario 2 d. kviečia į žygį Pūsčios pelkėje. Žygio metu išvysite palengva atgimstančias sausinimo ir durpių kasybos sunaikintas pelkių buveines, stebėsite, kaip statomos užtūros, kurios padės pelkėje sulaikyti jos atgimimui gyvybiškai reikalingą vandenį, išgirsite įdomių pasakojimų apie pelkes iš jas tyrinėjančių ir jų apsauga besirūpinančių specialistų. O kad žygeiviai nesušaltų, bus surengtos šokinėjimo per griovius varžybos.

Žemaitijos nacionaliniame parke vasario 2 d. organizuojamas žygis į Siberijos ir Piktežerio pelkes. Žygeiviai kviečiame keliauti pėsčiomis arba su slidėmis. Keliautojai aplankys Siberijos apžvalgos bokštą, didžiausią Žemaitijos nacionaliniame parke kadagyną, augantį Siberijos pelkėje, taip pat Piktežerio ežerą ir jį supančią pelkę. Pamatys Auksalės pusiasalį – hidrografinį gamtos paminklą ir Kunigo upalį su bebraviete.

Dzūkijos nacionaliniame parke Marcinkonyse renginys, skirtas Pelkių dienai, vyks vasario 1 dieną. Renginyje gamtininkai pasakos apie 8 pelkės savybes, o menininkai, Venecijos bienalėje kuratoriai, Nomeda ir Gediminas Urbonai pristatys meninį projektą apie pelkes.

Kamanų gamtinio rezervato specialistai vasario 2 d. kviečia į viktoriną gamtoje. Kas paliko pėdas sniege? Koks augalas slepiasi pusnyje? Ar atpažįsti medį be lapų? Ką žinai apie Kamanų pelkę? Lankytojai kviečiami surinkti keturių asmenų komandą ir dalyvauti viktorinoje, kuri vyks prie Kamanų pelkės mokomojo tako. Rinktis reiktų prie Kamanų rezervato lankytojų centro.

Daugiau informacijos apie renginius, skirtus Pelkių dienai, galima rasti nacionalinių ir regioninių parkų, rezervatų direkcijų tinklalapiuose bei Facebook paskyrose.

Lietuvoje pelkės užima 6-7 procentus šalies ploto. Šlapžemės pasižymi gausia biologine įvairove. Kai kurios pelkių augalų ir gyvūnų rūšys – ypatingai retos, jos įrašytos į Raudonąją knygą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.