Naujausia nuotrauka iš kosmoso – nerimą keliantis vaizdas jūroje tarp Rusijos ir JAV

Jei norite pamatyti klimato kaitos įrodymą, užteks žvilgtelėti, kaip dabar atrodo Beringo jūra. Šiuo metu teritorija tarp Aliaskos (JAV) ir rytų Rusijos teritorijoje esančios Čiukčių autonominės apygardos turėtų būti padengta ledu bei pasiekusi didžiausią ledo plotą. 

 Beringo jūros vaizdas iš kosmoso 2014 ir 2019 metais.<br> NOAA nuotr.
 Beringo jūros vaizdas iš kosmoso 2014 ir 2019 metais.<br> NOAA nuotr.
 Beringo jūros vaizdas iš kosmoso 2014 ir 2019 metais.<br> NOAA nuotr.
 Beringo jūros vaizdas iš kosmoso 2014 ir 2019 metais.<br> NOAA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 9, 2019, 9:24 PM

Tai įrodo dvi fotografijos iš kosmoso, kuriomis pasidalijo JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija (NOAA). Vienoje Beringo jūros vaizdas užfiksuotas 2014 metų balandžio 1 dieną, kitoje – 2019 metų kovo 31. Tokie drastiški klimato kaitos pokyčiai užfiksuoti vos per penkerius metus, pranešė portalas iflscience.com.

Anot mokslininkų iš NASA, toks vaizdas šiuo metų laiku Beringo jūroje netrukus gali tapti „nauja norma“.

Klimatologas Rickas Thomanas iš Aliaskos Ferbankso universiteto teigė, kad šiais metais Beringo jūros ledo plotas pasiekė rekordinę žemumą. Anot jo, ledo yra mažiau negu 2018 metais, kuomet buvo pripažinta, jog ledo kiekio sumažėjimas yra „beprecedentis“. Tuo metu Beringo jūroje ledo kiekis buvo 10 proc. mažesnis negu yra sezono norma.

Tačiau dar 2014 metais užfiksuotas ledo kiekis, matomas nuotraukoje, buvo pakankamai tipinis.

Mokslininkai teigia, kad neįprastą ledo kiekio sumažėjimą lėmė rekordiškai šilti pastarųjų metų vasaros ir rudens sezonai Beringo jūroje ir pietinėje Čiukčių jūros dalyje.

Naujausių studijų išvadose teigiama, kad Arkties teritorijoje temperatūra kyla sparčiausiai lyginant su viso pasaulio temperatūros kilimu.

Šių metų kovo mėnuo Aliaskoje buvo šilčiausias istorijoje, kai kovo 19 dieną buvo užfiksuota net 21 laipsnio Celsijaus temperatūra. Iki kovo 23 dienos valstijoje buvo užregistruoti pasiekti ar pakartoti dar 55 šilumos rekordai.

Tuo tarpu dalyje Kanados teritorijos, remiantis oficialiais tarnybų pranešimais, oro temperatūra kyla dvigubai sparčiau negu bendrai visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.