Taikos sutartimi apgintas viešas interesas dėl neteisėtų statybų draustinyje

Įsiteisėjo Telšių apylinkės teismo nutartis, kuria buvo patvirtinta taikos sutartis, sudaryta civilinėje byloje pagal Šiaulių apygardos prokuratūros ieškinį.

Taikos sutartimi apgintas viešas interesas dėl neteisėtų statybų draustinyje.<br>LR prokuratūros nuotr.
Taikos sutartimi apgintas viešas interesas dėl neteisėtų statybų draustinyje.<br>LR prokuratūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2019, 11:18 AM

Kaip praneša LR prokuratūra, 2016 metų pabaigoje vienoje žiniasklaidos priemonėje pasirodė straipsnis apie galimai neteisėtai pastatytus statinius Mažeikių rajone, Plinkšių kraštovaizdžio draustinyje įkurtoje kaimo turizmo sodyboje. Siekiant išsiaiškinti, ar nebuvo pažeisti teisės aktų reikalavimai įrengiant nurodytus sodybos objektus, prokuratūroje pradėtas tyrimas.

Tyrimo metu sodybos savininkas tvirtino, kad visi sodybos pastatai pastatyti legaliai, gavus leidimus iš Mažeikių rajono savivaldybės, statiniai taip pat įregistruoti Registrų centre. Prokuratūros iniciatyva atlikta keliolika patikrinimų.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, turėjusi atlikti ir šių statinių statybos priežiūrą, nustatė, kad statant ginčo statinius buvo padaryta pažeidimų. Dėl šios priežasties inspekcija kreipėsi į prokuratūrą, kad pastaroji gintų viešąjį interesą teisme.

2017 metų birželį Šiaulių apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Lina Matutienė, gindama viešąjį interesą, kreipėsi į teismą su ieškiniu dėl minėto žemės sklypo ir su juo susijusių administracinių aktų panaikinimo bei neteisėtai pastatytų statinių įteisinimo.

Ieškiniu buvo prašoma panaikinti išduotus statybos leidimus, pažymas apie statinių statybas (rekonstravimą, kapitalinį remontą) bei panaikinti statybų užbaigimo aktą. Prokurorė prašė įpareigoti sodybos savininką parengti statinių projektinę dokumentaciją ir gauti statybą bei rekonstrukciją leidžiančius dokumentus.

Nagrinėjant civilinę bylą teisme ir ieškant taikaus visų pusių susitarimo buvo pradėtas mediacijos procesas ir po ilgų derybų parengta taikos sutartis.

Teismas nutarė patvirtinti ieškovės prokurorės ir atsakovų – Mažeikių rajono savivaldybės administracijos, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos, sodybos savininko, Aplinkos apsaugos departamento, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sudarytą taikos sutartį.

Statybų procese padaryti teisės aktų pažeidimai buvo pašalinti, tad šalys susitarė, kad statiniai yra pastatyti teisėtai, o sodybos savininkas įsipareigojo pateikti Registrų centrui deklaraciją apie nesudėtingų statinių statybos užbaigimą.

Šalių patirtos bylinėjimosi išlaidos šalims neatlyginamos, o valstybės patirtas išlaidas apmoka atsakovas – sodybos šeimininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.