Kraupiausias planetos ežeras – kartą per metus vaizdas primena siaubo filmą

Planetoje yra ežeras, kurio krantus nusėję kadaise mirusių žmonių kaulai ir kaukolės. Skeletai ir jų gabalai matomi tik kartą per metus – kai ištirpsta ledas. Kaip Ropkundo ežere Indijoje atsirado šie palaikai – ilgai neišsprendžiama mįslė, rašo, „Newsweek“.

 Vandens telkinys jau pramintas Skeletų ežeru.
 Vandens telkinys jau pramintas Skeletų ežeru.
 Vandens telkinys jau pramintas Skeletų ežeru.<br> SWNS/Scanpix nuotr.
 Vandens telkinys jau pramintas Skeletų ežeru.<br> SWNS/Scanpix nuotr.
 Vandens telkinys jau pramintas Skeletų ežeru.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Vandens telkinys jau pramintas Skeletų ežeru.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Skeletai išnyra nutirpus ledui.
 Skeletai išnyra nutirpus ledui.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 23, 2019, 2:24 PM, atnaujinta Aug 23, 2019, 3:13 PM

Ropkundo ežero tikruoju vardu niekas nebevadina – pravardžiuoja Skeletų ežeru. Apsuptas ledynų ir sniego apsiaustų kalnų, ežeras tyvuliuoja 5 km aukštyje.

Jis buvo atrastas 1942-aisiais ir nuo tada daug kas iš šios paslaptingos vietos buvo išnešta, radiniai išgrobstyti arba perkelti į neoriginalias vietas, todėl tyrėjams dabar yra nepaprastai sunku atsakyti, kodėl šie kaulai atsidūrė būtent Ropkunde.

Iš pradžių manyta, jog tai palaikai žmonių, kurie mirė tuo pačiu metu – galbūt juos užklupo pražūtinga audra, užvertė sniego griūtis, kilo mūšis ar visus parguldė epidemija. Taip pat galvota, kad tai – ritualinės savižudybės aukos.

Tačiau 38 žmonių palaikus ištyrę mokslininkai pagal DNR pėdsakus išsiaiškino, kad skeletai priklauso žmonėms, kurie gyveno mažiausiai trijose skirtingose vietovėse. Be to, jie mirė ne vienu metu – taip pat per tris skirtingus įvykius.

Anksčiausiai mirusių žmonių grupė anapilin iškeliavo apie 800-aisiais mūsų eros metais, o tie, kurie mirė vėliausiai, – XIX amžiuje.

Dvi palaikų grupės priklauso žmonėms, kurie gyveno visai netoli ežero, tačiau trečiosios grupės genetiniai kodai rodo staigmeną – tai žmonės atkeliavę iš teritorijų, kur dabar įsikūrusi Kretos ir kelios kitos Graikijos salos. Žmonės, kurie atvyko iš šių Viduržemio jūros vietų, mirė XIX a.

Taigi, tyrimas rodo, kad tai ne per vieną katastrofą mirę žmonės. Panašu, kad skirtingais laikotarpiais jie atvykdavo čia ir mirdavo. Tačiau kodėl?

Šiose vietovėse gyvenę žmonės galimai čia dalyvavo piligriminiuose žygiuose, religiniuose renginiuose. Mat iki šiol kas 12 metų iki Skeleto ežero keliauja piligrimų delegacijos. Pasak mokslininkų, kažkas galėjo nutikti tokiame žygyje.

Tačiau dar neaiškiau, kaip mirė žmonės, keliavę iš Europos. Jie taip pat galėjo atkeliauti į religinį renginį arba juos ši vieta traukė ne dėl religinių priežasčių.

„Vis dar nėra aišku, kas šiuos žmones atvedė iki Ropkundo ežero ar kodėl juos ištiko mirtis, – tikino tyrėjai. – Tikimės, kad šis tyrimas taps atspirtimi vienai iš daugybės būsimų šios paslaptingos vietos tyrimų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.