Kėdainių r. užfiksavo retą reiškinį Lietuvoje: kilo dulkių audra, pristojo automobilių eismas

Balandžio 17-ąją Kėdainių rajono Dotnuvos, Pelėdnagių, Vilainių ir Truskavos seniūnijose fiksuotas gana retas mūsų kraštams reiškinys – dulkių audra. Kai kur dulkių audros metu matomumas buvo toks prastas, kad keliuose automobilių greitis sumažėjo iki minimalaus saugaus – krašto ar net magistraliniuose keliuose vairuotojai važiavo vos 40–50 km/h greičiu.

 Kėdainietė Daiva Makutienė dulkių audrą užfiksavo kelyje Jonava–Kėdainiai–Šeduva ties Medekšių kaimu.<br>D. Makutienės nuotr.
 Kėdainietė Daiva Makutienė dulkių audrą užfiksavo kelyje Jonava–Kėdainiai–Šeduva ties Medekšių kaimu.<br>D. Makutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

Apr 24, 2020, 10:14 AM, atnaujinta Apr 24, 2020, 10:15 AM

Kėdainietė Daiva Makutienė dulkių audrą užfiksavo kelyje Jonava–Kėdainiai–Šeduva ties Medekšių kaimu.

„Pravažiavom Medekšių kaimą. Gyventojai gyvena dulkėse, vietomis net nieko nesimato. Vėjas taip tas dulkes nuo laukų nešioja, kad nieko nematyti. Įdomu, kuo vietos gyventojai ten kvėpuoja? Akivaizdu, kad mūsų kraštui labai reikia lietaus“, – pastebėjo D. Makutienė.

Tą pačią dieną magistraliniu keliu Panevėžys–Aristava–Sitkūnai važiavęs kėdainietis Darius Vaištoras ties Stasinės kaimu susidūrė su tokia dulkių audra, kad teko mažinti greitį.

„Šis kelias yra magistralinis, tai faktas, kad ten automobiliai važiuoja greitai. Tačiau tądien ten greitis labai sulėtėjo, nes dėl dulkių nieko nebuvo matyti. Mašinos važiavo kažkur 40–50 km/h greičiu“, – pasakojo D. Vaištoras.

Anot specialistų, smėlio arba dulkių audrų tikrai vertėtų pasisaugoti, reikėtų nebūti tokiose teritorijose, kad nepripustytų į akis, neprisikvėpuotumėte tų dulkių.

Tai, kad ir vidurio Lietuvoje gali kilti dulkių arba kitaip vadinamos smėlio audros, patvirtina ir Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Vyraujant gana stipriam, gūsingam, 15–17 m/s vėjui, kai kur Lietuvoje gali kilti smėlio audros, tvirtino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistė Alva Nagelytė.

Anot jos, jau beveik mėnesį Lietuvoje nebuvo stipresnio lietaus, todėl daug kur dirva yra išdžiūvusi. O prasidėjus ūkio darbams ir ariant žemę, vėjas sausas dirvožemio dulkes lengvai pakelia į orą.

„Pučia stiprus vėjas, dirvų paviršius išdžiūvęs, todėl ir neša tą smėlį. Nors kol kas mūsų matavimų stotys to nefiksuoja, tačiau turime duomenis iš Gardino (Baltarusija) apie smėlio pustymą. Dabar laukai apdirbti, vėjas lengvai pakelia dulkes“, – sakė A. Nagelytė.

Anot jos, vertėtų pasisaugoti, nebūti tokiose teritorijose, kad nepripustytų į akis, neprisikvėpuotumėte tų dulkių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.