Ispanija skuba nuvalyti nuo kelių sniegą, kol oras dar labiau neatšalo

Po didžiausios pūgos per pastaruosius dešimtmečius Ispanijos pareigūnai sekmadienį skubėjo išvalyti kelius nuo sniego, kol dėl žemos temperatūros jie netapo ledo spąstais vairuotojams.

Ispaniją nuklojo sniegas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ispaniją nuklojo sniegas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ispaniją nuklojo sniegas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ispaniją nuklojo sniegas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ispaniją nuklojo sniegas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ispaniją nuklojo sniegas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 10, 2021, 10:18 PM

Per Ispaniją praslinkusi audra „Filomena“ pareikalavo trijų žmonių gyvybių, o avarinių tarnybų darbuotojai ir kariuomenės sniego valytuvai visą šeštadienį gelbėjo 2 500 vairuotojų, kurių transporto priemonės įstrigo keliuose.

Audra taip pat atnešė stiprius lietus prieš pajudėdama per rytinę Ispanijos dalį į Prancūzijos pietus.

Ispanijos meteorologijos tarnyba AEMET didelėje Ispanijos dalyje naktį iš sekmadienio į pirmadienį prognozavo stiprų šaltį. Kalnuotose vietovėse temperatūra nukris žemiau minus 10 laipsnių pagal Celsijų, o tokios sąlygos gali trukti iki ketvirtadienio, pridūrė agentūra.

Vidaus reikalų ministras Fernando Grande-Marlaska sekmadienį pažymėjo, kad pavojų kelia tai, jog sniego pusnys gali suledėti dėl rekordiškai žemos temperatūros.

Visgi nepaisant oro sąlygų, pasak ministro, šalies vakcinacijos nuo koronaviruso kampanija vyks kaip numatyta, o pirmadienį turėtų būti pristatyta dar 350 000 dozių.

Sekmadienį Madrido gatvėse darbavosi sniego valytuvai, o miesto meras Jose Luisas Martinezas-Almeida teigė, kad negalima prarasti nė minutės.

„Mūsų tikslas yra išnaudoti kiekvieną minutę iki pirmadienio, kai temperatūra ims kristi“, – šeštadienio vakarą kanalui „Sexta“ kalbėjo J. L. Martinezas-Almeida.

„Vėliau, iki savaitės pabaigos, bus labai sunku nuvalyti“, – pridūrė jis.

Madride kariai sulaukė savanorių pagalbos

Sostinė Madridas ir aplinkinis regionas tapo viena iš labiausiai nukentėjusių nuo snygiaus sričių, o sniego kiekis buvo didžiausias nuo 1971 metų.

Kariuomenei teko valyti sniegą Madrido oro uoste – vieno iš labiausiai nuo pūgos nukentėjusių vietų, kuriame skrydžiai buvo atšaukti nuo penktadienio vakaro. Skrydžius planuota atnaujinti ne anksčiau kaip sekmadienio popietę.

Savanoriai padėjo kariams valyti kelius į miesto ligonines, kuriose vis dar gydoma daug koronavirusu segančių žmonių.

„Puikiai suprantame, kaip svarbu užtikrinti, kad prieigos būtų laisvos“, – sakė 52 metų Madrido gyventojas Felixas Sanchezas, padėdamas nuvalyti sniegą nuo įėjimo į „Gregorio Maronon“ ligoninę.

Kol vieni dirbo, kiti stovėjo eilėse kepyklose ir keliuose prekybos centruose, kad įsigyti atsargų prieš temperatūrai nukrentant. Dar kiti gyventojai pasinaudojo proga paslidinėti.

Penktadienį ir šeštadienį Ispanijos sostinėje ir didelėje šalies dalyje iškrito keliolika centimetrų sniego.

Sekmadienio rytą vyriausybė teigė, kad daugiau nei 700 pagrindinių maršrutų vis dar buvo nepravažiuojami, o kelionės traukiniais į Madridą ir iš jo taip pat buvo atšauktos bent jau iki sekmadienio popietės.

Sostinės savivaldybė bent iki trečiadienio uždarė miesto mokyklas, kolegijas ir universitetus.

Be Madrido, sniego audros labiausiai paveikė Aragono, Valensijos, Kastilijos-La Mančos ir Katalonijos regionus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?