Indonezijos krantus supurtė galingas 6.1 balo žemės drebėjimas

Stiprus 6,1 balo žemės drebėjimas ketvirtadienį įvyko prie Indonezijai priklausančių atokių Molukų salų, bet cunamių pavojus nebuvo paskelbtas.

 Indonezijos krantus supurtė galinas 6.1 balo žemės drebėjimas<br> Scanpix nuotr.
 Indonezijos krantus supurtė galinas 6.1 balo žemės drebėjimas<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2021, 2:20 PM, atnaujinta Jun 3, 2021, 3:41 PM

JAV Geologijos tarnybos (USGS) duomenimis, drebėjimo židinys buvo gana seklus, 31 km gylyje, o epicentras – maždaug už 127 km į pietvakarius nuo Ternatės miesto.

Pranešimų apie nukentėjusius žmones arba padarytą reikšmingą žalą kol kas nebuvo.

„Tai buvo padorus drebėjimas, bet žmonės nesupanikavo“, – sakė vienas Ternatės gyventojų Nasarudinas Aminas.

„Perspėjama dėl galimų pakartotinų smūgių“, – pridūrė jis.

Indonezija, priklausanti vadinamajam Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“, kur susiduria tektoninės plokštės, dažnai patiria žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų.

Sausį per 6,2 balo žemės drebėjimą Sulavesio saloje žuvo daugiau nei 100 žmonių. Jūros pakrantėje esančiame Mamudžu mieste požeminiai smūgiai pavertė pastatus sulamdyto metalo ir betono luitų krūvomis.

2018 metais galingas žemės drebėjimas supurtė Lomboko salą, o po to porą savaičių buvo fiksuojami tolesni požeminiai smūgiai. Tuomet šioje atostogautojų pamėgtoje saloje ir kaimyninėje Sumbavos saloje žuvo daugiau kaip 550 žmonių.

Vėliau tais pačiais metais per 7,5 balo žemės drebėjimą ir cunamį Palu mieste Sulavesio saloje žuvo ar dingo per 4,3 tūkst. žmonių.

2004 metų gruodžio 26-ąją katastrofinis 9,1 balo žemės drebėjimas smogė prie Sumatros salos krantų ir sukėlė milžinišką cunamį, regione pareikalavusį apie 220 tūkst. žmonių gyvybių, įskaitant apie 170 tūkst. žuvusių Indonezijoje. Ši gaivalinė nelaimė buvo viena pražūtingiausių iš iki šiol dokumentuotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.