Stiprus žemės drebėjimas Aliaskoje sukėlė cunamį

Prie Aliaskos pusiasalio krantų vėlai trečiadienį įvykęs galingas 8,2 balo žemės drebėjimas sukėlė nedidelį cunamį, pranešė tarnybos.

Aliaska. <br>123rf.com nuotr.
Aliaska. <br>123rf.com nuotr.
Aliaska. <br>123rf.com nuotr.
Aliaska. <br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 29, 2021, 10:00 AM, atnaujinta Jul 29, 2021, 1:20 PM

Drebėjimo, įvykusio 22 val.15 min. vietos (ketvirtadienį 9 val. 15 min. Lietuvos) laiku epicentras buvo už 91 km į pietryčius nuo Perivilio gyvenvietės, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS). Jo židinys glūdėjo apie 47 km gylyje.

Per pusantros valandos po pirminio galingo žemės drebėjimo buvo užfiksuoti penki pakartotiniai smūgiai, iš kurių stipriausias siekė 6,2 balo, informavo USGS.

Perivilis yra už 795 km nuo Ankoridžo – didžiausio Aliaskos miesto.

Nacionalinis cunamių perspėjimo centras tuojau po žemės drebėjimo paskelbė cunamių pavojų pietų Aliaskoje ir Aliaskos pusiasalyje. Pranešime sakoma, kad pavojingų bangų gali atsiristi per tolesnes tris valandas.

Vis dėlto praėjus beveik trims valandoms centro užfiksuotų didžiausių bangų aukštis tesiekė 21 centimetrą, todėl pavojaus lygis buvos sumažintas.

Apie cunamio grėsmę perspėjančios sirenos gaudė netoli Aliaskos krantų esančioje Kodjako saloje, turinčioje apie 6 000 gyventojų.

Vietos radijas KMXT pranešė, kad Kodjaką pasiekė nedidelės bangos, bet nurodymas evakuotis buvo atšauktas, o pranešimų apie kokią nors žalą nebuvo.

„Šis žemės drebėjimas yra smarkiausias Aliaskos regione nuo 1965 metų“, – žiniasklaidos asociacijai „Alaska Public Media“ sakė valstijos seismologas Michaelas Westas (Maiklas Vestas), dirbantis Aliaskos žemės drebėjimų centre.

Spalį šiame regione įvykęs 7,5 balo žemės drebėjimas sukėlė cunamio bangų Aliaskos pietinėje pakrantėje, bet tąsyk žmonės nenukentėjo.

Aliaska priklauso dideliu seisminiu ir vulkaniniu aktyvumu pasižyminčiai zonai, vadinamai Ramiojo vandenyno „ugnies žiedu“.

1964 metų kovą Aliaską supurtęs 9,2 balo žemės drebėjimas buvo stipriausias, kada nors užregistruotas Šiaurės Amerikoje. Tąsyk buvo nuniokotas Ankoridžas, o susidaręs cunamis smogė Aliaskos įlankai, JAV Vakarų pakrantei ir Havajams. Per žemės drebėjimą ir cunamį žuvo daugiau kaip 250 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.