Dėl svilinančių karščių Ispanijoje sparčiai auga sąskaitos už elektrą

Ispanijoje dėl svilinančių karščių smarkiai pakilo energijos kainos ir koalicinėje vyriausybėje vėl kilo įtampa dėl to, kaip sumažinti sparčiai augančias sąskaitas už elektrą.

Ispanijoje dėl karščių padidėjo elektros suvartojimas.<br>123rf.com nuotr.
Ispanijoje dėl karščių padidėjo elektros suvartojimas.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2021, 4:40 PM, atnaujinta Aug 20, 2021, 4:41 PM

Dėl neseniai kilusios karščio bangos – o oro temperatūra pietiniame Andalūzijos regione buvo pakilusi net iki 47 laipsnių Celsijaus – šalyje smarkiai padidėjo elektros energijos paklausa, nes žmonės įjungė savo oro kondicionierius. Dėl to dar padidėjo spaudimas energijos kainoms, kurios dėl gamtinių dujų tiekimo sutrikimų pasaulyje jau buvo didelės.

„Iš visko matyti, kad sąskaita už elektrą rugpjūtį bus didžiausia istorijoje“, – antradienį pareiškė vartotojų teisių grupė „Facua“.

Jos prognozėmis, vidutinė mėnesinė namų ūkio sąskaita už elektrą šį mėnesį pasieks 92 eurus ir bus 44 proc. didesnė negu 2020 metų rugpjūtį.

Kainų šuolį nemaža dalimi kompensavo laikinas pridėtinės vertės mokesčio (PVM), kuris įskaičiuojamas į sąskaitas už elektrą, sumažinimas nuo 21 iki 10 procento. Socialisto ministro pirmininko Pedro Sanchezo vyriausybė šios priemonės ėmėsi liepą, siekdama padėti vartotojams.

Tačiau P.Sancheso koalicijos partnerė, kraštutinių kairiųjų partija „Podemos“, ragina vyriausybę „įsikišti į energijos rinką ir judėti link reguliuojamų kainų sistemos“.

Eurostato duomenimis, didesnės negu Ispanijoje elektros energijos kainos buitiniams vartotojams Europos Sąjungoje (ES) 2020 metų pabaigoje buvo tik Vokietijoje, Danijoje, Belgijoje ir Airijoje.

Šalis elektros energijos gamybos sektoriuje yra labiau priklausoma nuo gamtinių dujų negu kitos Europos šalys, kaip antai, kaimyninė Prancūzija, kuri turi didelį atominės energetikos sektorių, pareiškė „Facua“ atstovas spaudai Jordi Castilla.

„Podemos“ paragino vyriausybę paskelbti potvarkį, kuriame būtų nustatytos energijos kainų „lubos“, ir pagrasino surengti gatvės protestų prieš elektros brangimą.

Tačiau socialistų partija atmetė tokį pasiūlymą ir aiškina, kad Ispanija turi laikytis Europos elektros rinkos taisyklių.

Vis dėlto P.Sanchezo vyriausybė neatsisako padėti pažeidžiamiems žmonėms, kuriems sunkiai sekasi atlaikyti pandemijos padarinius ekonomikai, ir, pavyzdžiui, šį mėnesį iki spalio pratęsė draudimą dėl nesumokėtų sąskaitų nutraukti elektros energijos tiekimą ar kitų komunalinių paslaugų teikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.