Prieš antrąkart pasiekdama Meksikos krantus audra „Grace“ vėl tapo uraganu

Atogrąžų audra „Grace“ penktadienį slinkdama į vakarus virš Meksikos įlankos vėl sustiprėjo iki uragano ir turėtų artimiausiomis valandomis antrąkart pasiekti sausumą po siautėjimo Jukatano pusiasalyje.

Atogrąžų audra „Grace“ prie Meksikos krantų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Atogrąžų audra „Grace“ prie Meksikos krantų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2021, 9:16 PM

Ketvirtadienį paryčiais „Grace“ pasiekė dėl majų šventyklų žinomą Tulumo miestą. Tuomet ši sistema buvo 1-osios kategorijos uraganas – silpniausias pagal penkiabalę Saffiro-Simpsono skalę.

Tačiau anksčiau susilpnėjusios „Grace“ vėjų greitis penktadienį vėl padidėjo iki 135 km per valandą, audrai slenkant virš energijos jai teikiančių įšilusių Meksikos įlankos vandenų, pranešė JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC).

„Karinių oro pajėgų uraganų medžiotojai nustatė, kad „Grace“ sustiprėjo iki uragano“, – nurodė NHC ir perspėjo, kad pavojus gresia Meksikos pajūrio ruožui nuo Puerto Verakruso iki Raudonojo kyšulio.

„Prognozuojama, kad „Grace“ centras šią popietę judės per Meksikos įlankos pietvakarinę dalį ir šią pavakarę arba vakare pasieks sausumą palei žemyninės Meksikos pakrantę perspėjimo dėl uraganų pavojaus ruože“, – sakoma agentūros pranešime.

18 val. Lietuvos laiku „Grace“ buvo maždaug už 250 km į šiaurės miesto nuo svarbaus uostamiesčio Puerto Verakruso ir judėjo į vakarus 22,5 km per valandą greičiu.

„Prognozuojamas stiprėjimas, kol „Grace“ pasieks sausumą, o paskui prognozuojamas staigus silpnėjimas, „Grace“ judant į sausumą virš Vidurio Meksikos kalnų“, – nurodė NHC.

Verakruso valstijos tarnybos pranešė parengusios 200 evakuacijos centrų ir planuojančios prireikus jų atidaryti dar 2 000.

Verakruso gubernatorius Cuitlahuacas Garcia perspėjo dėl gresiančių potvynių ir purvo nuošliaužų, kai audra atneš liūčių į kalnuotus rajonus.

Meksikos ginkluotųjų pajėgų nariai pasiruošę prireikus pradėti operacijas gyventojams apsaugoti, sakė civilinės saugos nacionalinė koordinatorė Laura Velazquez (Laura Velaskes).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.