Rusijoje gaisrai siaučia ne tik Sibire, bet ir centriniuose regionuose

Centriniai Rusijos regionai trečiadienį kovojo su „ekstremaliais“ miškų gaisrais, kuriuos sukėlė neįprasta karščio banga. Miškų gaisrai, siejami su klimato kaita, jau siaubia ne tik Sibirą.

Gaisrai Rusijoje. <br>AP/Scanpix nuotr.
Gaisrai Rusijoje. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-25 15:43

Ugniagesiai kovoja su 15 miškų gaisrų Uralo regione esančioje Sverdlovsko srityje, pranešė šalies Nepaprastųjų situacijų ministerija.

Regionas, esantis tarp Europos ir Azijos, dėl karščio bangos susidūrė su „ekstremaliu gaisro pavojumi“, sakoma ministerijos pranešime.

Antradienį socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose buvo matyti liepsnos abiejose federalinės magistralės tarp srities sostinės Jekaterinburgo ir Uralo miesto Permės pusėse, todėl kelias didžiąją dalį dienos buvo uždarytas.

Tuo metu Mordovijoje, regione į pietryčius nuo Maskvos, gaisrai išplito taip, kad ugniagesiai buvo priversti bėgti nuo „ugnies žiedo“, trečiadienį pranešė ministerija.

Žemutinio Naugardo srityje į rytus nuo Maskvos devyni lėktuvai, kuriuos atsiuntė Nepaprastųjų situacijų ministerija, Gynybos ministerija ir Rusijos nacionalinė gvardija, išpylė 129 tonas vandens ant didelio gaisro, plintančio į kaimyninę Mordoviją.

Pareigūnai pasiuntė 1200 ugniagesių gaisrui gesinti, pranešė Nepaprastųjų situacijų ministerija.

Prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pažadėjo skirti šimtus milijonų dolerių šalies miškams apsaugoti, sakydamas, kad valstybė turi pasimokyti iš „beprecedenčių“ miškų gaisrų, apėmusių Sibiro platybes.

Didžiausiame ir šalčiausiame šalies Jakutijos regione gaisrai išdegino plotą, didesnį nei Portugalijos teritorija.

Nepaprastųjų situacijų ministerija trečiadienį pranešė, kad regione šiuo metu siaučia 50 miškų gaisrų.

Smarkiai nukentėjusių regionų valdžios atstovai reikalauja iš Maskvos išteklių ir ekonominės paramos žalai likviduoti.

Ekspertai dėl smarkių gaisrų, pastaraisiais metais nuniokojusių didžiulius Rusijos plotus, kaltina klimato kaitą, aplaidumą ir nepakankamai finansuojamą miškų valdymo veiklą.

Rusijos miškininkystės agentūra teigia, kad šiemet gaisrai nusiaubė daugiau nei 173 tūkst. kv. km ploto, todėl tai antras blogiausias sezonas nuo šio šimtmečio pradžios.

Buvęs žmogaus sukeltos klimato kaitos skeptikas V.Putinas paragino valdžios institucijas daryti viską, kas įmanoma, kad padėtų rusams, nukentėjusiems nuo milžiniškų gaisrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.