JAV dėl siautėjančio miško gaisro teko evakuoti 22 tūkst. žmonių

Tūkstančiams žmonių pirmadienį buvo liepta evakuotis, prie stambaus JAV turistinio miesto priartėjus milžiniškam miško gaisrui, skleidžiančiam į orą dusinančius dūmus.

Gaisrai JAV.<br>AP/Scanpix nuotr.
Gaisrai JAV.<br>AP/Scanpix nuotr.
Gaisrai JAV.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Gaisrai JAV.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 31, 2021, 11:15 AM, atnaujinta Aug 31, 2021, 12:51 PM

Anksčiau Kaldoro gaisras nuniokojo didesnę nei 700 kv. km teritoriją ir sunaikino šimtus pastatų.

Pirmadienį stichija artėjo prie Saut Leik Tahou miesto – pagrindinio kurorto turistų pamėgtame rajone, esančiame Kalifornijos ir Nevados pasienyje.

„Gaisro gesinimo sąlygos ir mastas yra istoriniai, – Kalifornijos priešgaisrinės tarnybos Incidentų skyriaus viršininką Jeffą Veiką citavo leidinys „San Francisco Chronicle“. – Užgesinsime šį gaisrą, [bet] tai nebus šiandien.“

Vakarinėje JAV dalyje gaisrai siautėja nerimą keliančiu tempu: iki rugpjūčio pabaigos vien Kalifornijoje išdegė maždaug 700 ha plotas – dvigubai daugiau už vidurkį, fiksuojamą šiuo metų laiku.

Gaisrai kyla dėl istorinės sausros, dėl kurios išdžiūvo ištisi regiono rajonai, žmogaus sukeliamos klimato kaitos padariniams pasireiškiant vis akivaizdžiau ir verčiant vietos gyventojus evakuotis.

„Vakar 22 val. kažkas pasibeldė į mano duris ir perspėjo ruoštis, – laikraščiui „Sacramento Bee“ sakė Saut Leik Tahou gyventoja Corinne Kobel. – 10 val. ryto šerifai atėjo išvesti mūsų. Kraustausi iš proto.“

C.Kobel buvo viena iš 22 tūkst. žmonių, kuriems pirmadienio rytą buvo liepta palikti savo namus. Anksčiau gelbėtis nuo siautėjančios ugnies stichijos teko dar dešimtims tūkstančių žmonių.

Spūstys

Naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė matęs gausybę iš miesto plūstančių transporto priemonių – pagrindinius kelius užkimšo automobiliai ir priekabiniai nameliai.

Tarp kelyje įstrigusių žmonių buvo ir 74 metų Melas Smothersas, laiką spūstyje leidęs grodamas smuiku.

M.Smothersas, gyvenantis Saut Leik Tahou nuo praėjusio amžiaus 8-ojo dešimtmečio, sakė, kad tai buvo pirmas – bet tikriausiai ne paskutinis – kartas, kai miškų gaisrai privertė jį palikti miestą.

„Čia – rojus, bet, žinokite, dėl pastarojo meto gaisrų Saut Leik Tahou pasikeitė, – sakė jis AFP. – Nuo šiol viskas bus taip, kaip dabar. Tokie gaisrai kyla kasmet.“

„Rugpjūtį čia gražu, bet tikriausiai nuo šiol čia bus ir daug dūmų“, – pridūrė vyras.

Sekmadienį, kai gaisras siautėjo Tvin Bridžes vietovėje, aplink slidinėjimo keltuvus buvo stebimi neįprasti vaizdai.

Siekiant palaikyti drėgnumą tame rajone buvo įjungtos sniego patrankos, kurios paprastai naudojamos žiemą dirbtiniam sniegui gaminti slidinėjimo trasose.

Kalifornijos priešgaisrinės tarnybos direktorius Thomas Porteris nurodė, kad naktį liepsnos apėmė dar 77 kv. km plotą, virš gaisro pragiedrėjus dangui.

„Kai oras pragiedrėja, tarsi nuimamas dangtis nuo verdančio vandens puodo: staiga pradeda veržtis karščio ir garų kamuolys“, – citavo jį „Sacramento Bee“.

„Tas pats vyksta ir degant gaisrui – jis taip iš visų pusių įsiurbia deguonį ir skleidžia liepsnas visomis kryptimis“, – paaiškino Th.Porteris.

Žiemos sporto traukos centras

Kaldoro gaisras kilo rugpjūčio 14 dieną ir greitai išplito Eldorado nacionaliniame miške.

Gaisro skleidžiami dūmai jau savaitę kelia grėsmę turistų lankomoms vietoms aplink Tahou ežerą, o ore tvyro dusinanti migla.

Šis kalnų ežeras garsėja skaidriu vandeniu, o jo apylinkės pasižymi įspūdingu kraštovaizdžiu, kur, be kita ko, yra daugelis itin populiarių vakarinių JAV žiemos kurortų.

Kaldoro gaisras yra vienas iš dešimčių, siautėjančių regione – taigi, vietos ugniagesiams ima pritrūkti išteklių.

Tuo metu šiauriau didžiulis Diksio gaisras per šešias savaites nuo įsiplieskimo nuniokojo didesnį nei 2,8 tūkst. kv. km plotą.

Su liepsnomis, kurias kursto vėjo gūsiai ir sausa augalija, grumiasi tūkstančiai ugniagesių ir kitų avarinių tarnybų darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?