Dėl šilčiausios žiemos Naujojoje Zelandijoje kaltinama klimato kaita

Žiema Naujojoje Zelandijoje šiemet buvo šilčiausia per stebėjimų istoriją, dėl klimato kaitos didėjant pasaulio temperatūrai, penktadienį paskelbė viena vyriausybinė mokslo agentūra.

Naujoji Zelandija. <br>123rf.com
Naujoji Zelandija. <br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2021, 2:13 PM

Temperatūra birželio–rugpjūčio mėnesiais buvo 1,32 Celsijaus laipsnio didesnė už vidutinę ir viršijo ankstesnį, pernai užfiksuotą rekordą, nurodė Nacionalinis vandens ir atmosferos tyrimų institutas (NIWA).

Šie duomenys reiškia, kad septynios iš 10 šilčiausių žiemų Naujoje Zelandijoje užfiksuotos nuo 2000 metų.

Praėjusį kartą dvi rekordines žiemas iš eilės šalis išgyveno 1970 ir 1971 metais, bet dabar tų metų žiemos yra atitinkamai 18-oje ir 13-oje žiemų nuo 1909 metų sąrašo vietose, nurodo NIWA.

„Tai, kas tuo metu buvo laikoma neįprastai šilta [žiema], dabar nebelaikoma neįprastu [dalyku]“, – sakė instituto meteorologė Nava Fedaeff.

Pasak jos, natūralūs orų modeliai suvaidino tam tikrą vaidmenį abiem rekordiniais periodais, bet svarbus skirtumas yra dabar į atmosferą išmetamo anglies dvideginio kiekis.

Viena matavimo stotis netoli Velingtono 8-ojo dešimtmečio pradžioje užregistravo 320 milijoninių dalių (ppm) anglies dvideginio koncentraciją, o dabar šis skaičius yra 412 – kone 30 proc. didesnis, nurodė N.Fedaeff.

„Tokios panašios žiemos, kurias skiria dešimtmečiai, rodo mums, kad esama svarbių natūralių šiltos žiemos sudedamųjų dalių, bet prie šio mišinio pridėti klimato kaitą tai tarsi paimti tą patį receptą ir paprastus miltus pakeisti miltais su kepimo milteliais“, – sakė ji.

Centro kairiųjų ministrė pirmininkė Jacinda Ardern pernai paskelbė „klimato nepaprastąją padėtį“ ir sakė, kad dėl ateities kartų būtina imtis skubių veiksmų.

Naujoji Zelandija įsipareigojo iki 2050 metų pasiekti neutralumą klimato atžvilgiu, o nuo 2035 metų visą sau reikalingą elektros energiją gauti iš atsinaujinančių šaltinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.