Kongo DR iš deimantų kasyklos į upę išsiliejus nuodingų medžiagų žuvo 12 žmonių, tūkstančiai susirgo

Kongo Demokratinės Respublikos pietuose 12 žmonių mirtinai apsinuodijo ir dar tūkstančiai susirgo dėl upės taršos iš vienos deimantų kasyklos, pranešė vyriausybė.

Kasami deimantai. <br>RS/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kasami deimantai. <br>RS/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2021, 3:00 PM

Kasajaus upės vandens tarša buvo pastebėta liepos mėnesį, vietos gyventojams pranešus, kad upės vanduo paraudo, o prie Čikapos gyvenvietės netoli Angolai priklausančios kasyklos joje pastebėta nugaišusių žuvų.

Visų 12 aukų tiksli mirties priežastis nenustatyta. Taip pat registruoti 4 502 viduriavimo ir odos ligų atvejai, ketvirtadienį pranešė aplinkos apsaugos ministrė Eve Bazaiba.

„Šią katastrofą sukėlė Angolos kasybos įmonė, jau pripažinusi šį faktą“, – sakė ministrė, pristatydama tyrimą atlikusios dvišalės ekspertų komisijos išvadas.

Liepos mėnesį E.Baizaba upės taršą susiejo su „nuodingų medžiagų nutekėjimu iš Angolos įmonės, kuri specializuojasi pramoninėje deimantų kasyboje“.

Vietos pareigūnai sakė, kad Kasajaus upėje matė nugaišusių hipopotamų. Kasajus yra antros po Nilo ilgiausios Afrikos upės Kongo vienas stambesnių intakų.

Nelaimė paveikė keturis iš penkių Kasajaus provincijos administracinių teritorijų, iš viso – 968 tūkst. žmonių, nustatė ekspertai.

Provincijos pareigūnai uždraudė naudoti upės vandenį, tačiau tai padarė per vėlai, nes kai kurie žmonės jau buvo susirgę.

Vyriausybė nurodė pasiuntusi į paveiktą teritoriją 40 tonų medicinos atsargų, o nacionalinė aprūpinimo vandeniu bendrovė imasi priemonių užtikrinti, kad gyventojai gautų pakankamai vandens.

Vyriausybė pareikalavo išmokėti kompensacijas nukentėjusiesiems.

„Nukentėjusiems turėtų būti išmokėtos kompensacijos pagal principą „teršėjas moka“, – nurodė vyriausybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.