Kretoje per žemės drebėjimą žuvo žmogus, 20 sužeista

Graikijos Kretos saloje anksti pirmadienį per stiprų žemės drebėjimą žuvo vyras, dirbęs vienoje sugriuvusioje bažnyčioje, o dar 20 žmonių buvo sužeisti, pranešė civilinės saugos agentūra.

Dėl drebėjimo apgriuvę pastatai. <br>IM/Scanpix nuotr. 
Dėl drebėjimo apgriuvę pastatai. <br>IM/Scanpix nuotr. 
Dėl drebėjimo apgriuvę pastatai. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Dėl drebėjimo apgriuvę pastatai. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 27, 2021, 11:56 AM, atnaujinta Sep 27, 2021, 4:56 PM

Atėnų nacionalinė observatorija pranešė, kad 5,8 balo žemės drebėjimas įvyko 6 val. 17 min. Grinvičo (9 val. 17 min. Lietuvos) laiku, o jo epicentras buvo 23 km nuo didžiausios Graikijos salos sostinės Herakliono.

„Žemės drebėjimas buvo stiprus ir ilgai truko“, – privačiai televizijai „Antenna“ sakė Herakliono meras Vasilis Lambrinas.

Per drebėjimą panikos apimti gyventojai puolė į gatves, buvo apgadinta senų pastatų, evakuotos mokyklos.

Regioną krėtė pakartotiniai smūgiai, kuriuos liudininkai apibūdino kaip primenančius silpnus sprogimus. Jie padarė papildomos žalos gyvenvietėse arti epicentro.

Žmogus žuvo itin nukentėjusiame Arkalochorio mieste, sakė civilinės saugos agentūros atstovas Spiras Georgijus.

Ligoninių pareigūnai sakė, kad į jas kreipėsi 20 sužeistų žmonių, iš kurių dešimčiai buvo suteikta skubioji medicinos pagalba.

Visuomeninė televizija ERT parodė Arkalochoryje ir aplinkiniuose kaimuose netoli Herakliono sugriuvusius senus pastatus.

„Šio žemės drebėjimo nesitikėjome; šiuo metu tęsiasi 4,5 [balo] pakartotiniai požeminiai smūgiai,“ – naujienų agentūrai ANA sakė seismologas Eftimis Lekas.

Civilinės saugos ministras Christas Stilianidis drauge su E.Leku ir kitais ekspertais vėliau pirmadienį lankysis drebėjimo zonoje, pranešė ERT.

Skrydžių tvarkaraštis Herakliono oro uoste nebuvo sutrikdytas. Regiono viešbučių asociacija nurodė, kad nė vienam iš vietos viešbučių rimtos žalos nebuvo padaryta,.

Savivaldybių statybų technika padėjo nuvalyti nuolaužų užverstus kelius, kad jais galėtų važiuoti gelbėjimo tarnybų automobiliai.

Seismologas Eftimijas Lekas, vadovaujantis Graikijos žemės drebėjimų planavimo ir saugos organizacjai, nurodė, kad pradėta tikrinti svarbius pastatus, tokius kaip mokyklos ir ligoninės.

„Raginame žmones, gyvenančius apgadintuose senesniuose pastatuose, likti lauke, – sakė jis. – Vienintelis pakartotinis smūgis gali sukelti griūtį.“

„Kalbame apie pastatus, pastatytus iki 1970 metų. Po 1985 metų statiniai buvo statomi pagal aukštesnius standartus ir gali atlaikyti žemės drebėjimo padarinius“, – pridūrė E.Lekas.

Į Kretą atvykęs klimato krizės ir civilinės saugos reikalų ministras Kristas Stilianidis sakė, kad bus pasirūpint žmonėmis, negalėsiantiems nakvoti savo namuose. Pasak ministro, šie žmonės gali būti apgyvendinti viešbučiuose.

Kaip praneša vietos žiniasklaida, drebėjimas apgadino šimtus namų.

Vietos pareigūnai sakė, kad iki 300 žmonių bus galima laikinai įkurdinti palapinėse.

Per Graikiją eina kelios sprūdžių linijos, tad šalyje kartais įvyksta žemės drebėjimų. 2020 metų spalį 7 balų žemės drebėjimas įvyko Egėjo jūroje tarp Graikijos Samo salos ir Izmyro miesto Vakarų Turkijoje.

Didžiausia žala buvo padaryta Turkijoje, kur žuvo 114 žmonių, o dar daugiau kaip 1 tūkst. buvo sužeisti.

Same tuomet žuvo du paaugliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.