Kanarų ugnikalnio lavai pasiekė vandenyną, bet toksiškų dujų pavojus nelaikomas dideliu

Vienas Ispanijos pareigūnas trečiadienį teigė, kad mažai tikėtina, jog toksiškos dujos sukels pavojų Kanarų salos La Palmos gyventojams, per ugnikalnio išsiveržimą lavos srautui pasiekus vandenyną.

Ugnikalnis La Palmoje. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Ugnikalnis La Palmoje. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Ugnikalnis La Palmoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Ugnikalnis La Palmoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 29, 2021, 12:02 PM, atnaujinta Sep 29, 2021, 4:59 PM

Kumbre Vjechos ugnikalnis 85 tūkst. gyventojų turinčioje La Palmos saloje išsiveržė rugsėjo 19-ąją. Jau kelias dienas pareigūnai su nerimu stebėjo, kaip ugnikalnio lava artėja prie Atlanto vandenyno, bet išsiveržimas buvo gana permainingas. Vulkanas pirmadienį kiek aprimo, bet paskui vėl suaktyvėjo, o vėlai antradienį lava pasiekė vandenyną.

„Lavos srautas pasiekė jūrą prie Plaja Nuevos“, – vėlai antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Kanarų salų vulkanologijos institutas „Involcan“.

Išsilydžiusioms uolienoms pasiekus vandenyno vandenį, gali įvykti garo sprogimų ir pasklisti nuodingų dujų debesys.

Šio Ispanijos salyno valdžia jau paskelbė draudžiamą zoną dvi jūrmylės aplink tą vietą, kur lava turi tekėti į Atlantą, ir paprašė netoliese gyvenančių žmonių neiti iš namų.

Kelių Tasakortės kaimo, esančio netoli pakrantės, rajonų gyventojams pirmadienį buvo nurodyta neiti iš namų dėl nuodingų dujų pavojaus.

„Rūgščių garų ar skysčių įkvėpimas ar kontaktas su jais gali sudirginti odą, akis ir kvėpavimo takus, gali apsunkinti kvėpavimą, ypač žmonėms, sergantiems kvėpavimo takų ligomis“, – įspėjo „Involcan“.

Tačiau smarkus vėjas naktį nešė dujas į atvirą jūrą, todėl jų keliama rizika sumažėjo, sakė Kanarų salų vulkaninių krizių komiteto „Pevolca“ aukšto rango pareigūnas Rubenas Fernandezas.

„Šioje vietovėje pučia stiprus vėjas, nešantis dujų debesis į jūrą, todėl rizika vietos gyventojams – daug mažesnė“ negu iš pradžių buvo manyta“, – ekspertas sakė Ispanijos visuomeniniam radijui.

Televizijos parodytuose dramatiškuose vaizdo įrašuose matyti, kaip lavai srūvant nuo skardžio į vandenį kyla didžiuliai garų ir dujų debesys.

Besiliejanti lava greitai sudarė įspūdingą „daugiau kaip 50 metrų aukščio“ sankaupą, per „Twitter“ parašė Ispanijos okeanografijos institutas, paskelbęs nuotraukų, padarytų iš jo tyrimų laivo.

Katastrofos padėtis

Saloje paskelbta gamtinės katastrofos padėtis. Iki šiol lavos srautai saloje sunaikino 656 pastatus ir 21 km kelių. Naujai išsiliejusios lavos laukai užklojo 268 hektarų plotą, daugiausiai žemės ūkio laukus, pranešė Europos Sąjungos Žemės stebėjimo programa „Copernicus“.

Prasidėjus išsiveržimui buvo evakuota daugiau kaip 6 000 gyventojų ir turistų, bet žuvusiųjų ir sužeistųjų nebuvo. Per ankstesnius du išsiveržimus 1949 ir 1971 metais du žmonės žuvo apsinuodiję dujomis.

Vulkaniniam Kanarų salynui priklausančioje La Palmoje, kurios ilgis yra apie 35 km, o plotis plačiausioje vietoje – 20 km, pagrindiniai pragyvenimo šaltiniai yra bananų auginimas ir turizmas.

Kanarų salų regiono administracijos vadovas Angelis Victoras Torresas sakė, kad „iki 600 metrų pločio“ lavos srautai padarė milžiniškos žalos bananų plantacijoms.

Šis sektorius „patyrė didžiulę žalą – kalbame apie visų Kanarų salų trečdalį bananų produkcijos“, kalbėjo jis ir pridūrė, kad naujausias derlius yra „visiškai prarastas“.

Antradienį vyriausybė skyrė 10,5 mln. eurų pagalbą dėl išsiveržimo nukentėjusiems žmonėms. Didžioji dalis šios pagalbos bus skirta namus praradusių gyventojų būstams.

Praeitą savaitę A.V.Torresas prognozavo, kad išsiveržimo žala bus didesnė kaip 400 mln. eurų.

Didžiuliai dūmų ir pelenų debesys taip pat sutrikdė skrydžius. Praeitą savaitgalį La Palmos oro uostas neveikė ištisą parą. Vėliau jis buvo atidarytas, bet skrydžiai kol kas lieka įšaldyti.

Ekspertų nuomone, išsiveržimas gali tęstis kelias savaites ar net mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.