Omane ir Irane per atogrąžų cikloną žuvo mažiausiai devyni žmonės

Omane ir Irane sekmadienį žuvo mažiausiai devyni žmonės, atogrąžų ciklonui „Shaheen“ užklupus dalį šių šalių pakrančių, pranešė vietos valdžia.

Audros sukelti potvyniai Omane. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Audros sukelti potvyniai Omane. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Audros sukelti potvyniai Omane. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Audros sukelti potvyniai Omane. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 4, 2021, 11:14 AM

Omane du žmonės žuvo nuslinkus žemės nuošliaužai, o dar vienas vaikas – per staigų potvynį, nurodė pareigūnai.

Gelbėtojai ištraukė dviejų azijiečių darbininkų kūnus iš jų namų, užverstų nuošliaužos Maskato provincijos Rusailo pramoniniame rajone, informavo Omano nacionalinis nepaprastųjų situacijų valdymo komitetas (NCEM).

Institucijos duomenimis, minėtas vaikas žuvo per staigius potvynius provincijoje, o dar vienas asmuo laikomas dingusiu.

Vietos oro uostose skrydžiai buvo atšaukti ar atidėti, vėjo greičiui Omano šiaurinėje pakrantėje pasiekus 120 km per valandą. Vėliau „Shaheen“ susilpnėjo iki atogrąžų audros, nurodė NCEM.

Sostinėje Maskate vanduo apsėmė automobilius virš ratų, o gatvės liko pustuštės.

Kitapus jūros, Irane, šeši žmonės žuvo pietrytinėje Sistano ir Beludžistano provincijoje esančiame Čabaharo uostamiestyje, pranešė šalies naujienų agentūra ICANA, remdamasi parlamento pirmininko pavaduotoju Ali Nikzadu.

„Apgadinta infrastruktūra, įskaitant elektros tinklų objektus ir kelius“, – valstybinei Irano naujienų agentūrai IRNA sakė provincijos gubernatorius Hosseinas Modarresas-Khiabani. Pasak jo, audros centras tuo metu buvo už 220 km nuo provincijos pakrantės.

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) taip pat perspėjo gyventojus apie „didelį pavojų“, pranešė avarinės tarnybos.

Kai kurie skrydžiai į Maskato tarptautinį oro uostą ir iš jo buvo sustabdyti atsargumo sumetimais, o valdžia ragino žmones vengti žemų vietovių ir slėnių. Omanas sekmadienį ir pirmadienį paskelbė nedarbo dienomis ir uždarė mokyklas, pranešė valstybinė Omano naujienų agentūra.

Didelis pavojus JAE

Liepą šiaurinę Omano dalį užklupo smarkios liūtys, kruša ir stiprus vėjas. 2018 metų gegužę pietų Omaną ir Jemeno Sokotros salą talžė ciklonas „Mekunu“, pareikalavęs mažiausiai 11 žmonių gyvybių.

Apie 4,6 mln. gyventojų turintis Omanas vėl atsivėrė užsienio turistams po karantino, įvesto praėjusį mėnesį dėl COVID-19.

Šią Persijos įlankos valstybę, garsėjančią turtingu paveldu, vaizdingomis pakrantėmis ir įspūdingu reljefu, smarkiai paveikė nuo 2014 metų pasaulyje krentančios naftos kainos ir koronaviruso pandemija. Sultonatas tikėjosi, kad turizmas paskatins šlubuojančią ekonomiką.

JAE taip pat ruošėsi audrai, o šalies avarinės tarnybos ragino žmones vengti paplūdimių ir žemų vietovių.

„Norėtume visus patikinti, kad atitinkamos valdžios institucijos yra padidintos parengties būsenos ir pasiruošusios reaguoti į bet kokias situacijas dėl artėjančios atogrąžų [audros]“, – šeštadienį paskelbė JAE Nacionalinė krizių ir nelaimių valdymo tarnyba.

Su Omanu besiribojančiame Aine sustabdyti visi statybos darbai, o vaikams liepta pirmadienį ir antradienį mokytis nuotoliniu būdu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.