Italijoje – Europos rekordas: iškrito dar neregėtas kritulių kiekis

Italijoje iškrito visoje Europoje dar neregėtas kritulių kiekis – 740,6 mm per 12 valandų.

Rekordinis lietus Italijoje. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Rekordinis lietus Italijoje. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Rekordinis lietus Italijoje. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Rekordinis lietus Italijoje. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 6, 2021, 1:23 PM

Pirmadienį virš šiaurės vakarų Italijos prasidėjo intensyvi audra, atnešusi 12 valandų lietaus srautą, dar nematytą Europos orų stebėjimų istorijoje.

Tai naujausias ekstremalaus lietaus įvykis po istorinių potvynių vasarą. Manoma, kad šiuos įvykius paskatino klimato kaita.

Vos per 12 valandų Italijos Genujos provincijoje iškrito 740,6 mm lietaus. Pasak klimatologo Maximiliano Herreros, tyrinėjančio ekstremalius orų įvykius, tai buvo didžiausias per 12 valandų iškritęs kritulių kiekis Europoje.

Per 12 valandų iškritusio lietaus kiekis yra daugiau nei pusė įprastinės metinės lietaus normos regione, kuri siekia šiek tiek daugiau nei 1270 mm. Taip pat tai kelis kartus daugiau nei vidutinis regiono spalio kritulių kiekis, kuris svyruoja nuo 152 mm iki 172 mm.

Per šešias valandas Kairo Montenotte iškrito maždaug 496 mm lietaus. M.Herrera socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad Italijoje buvo pasiektas naujas šešių valandų kritulių rekordas. Prancūzijos meteorologijos agentūros sinoptikas Etienne'as Kapikianas „Twitter“ taip pat pranešė, kad tai – visos Europos kritulių, iškritusių per 6 val., rekordas.

Vicomorasso mieste vos per valandą iškrito neįtikėtini 180 mm, skelbia svetainė „FloodList“, kurioje kaupiama informacija apie potvynius visame pasaulyje. Palyginimui, uragano „Ida“ metu, kai buvo užtvindytas Niujorkas, kritulių iškrito dvigubai mažiau.

Didžiulės audros užklupo didžiąją dalį Ligūrijos, todėl kilo potvynių ir purvo nuošliaužų. Taip pat, sužaibavo daugiau nei 0,5 mln. kartų.

„Associated Press“ ir „FloodList“ pranešė, kad uostamiestis Savona nuo potvynio nukentėjo labiausiai ir per jį tekanti Letimbro upė buvo smarkiai patvinusi.

Kai kur teko uždaryti mokyklas bei evakuoti dešimtis gyventojų.

Parengta pagal „The Washington Post“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.