Kalifornijoje nurimus vėjui ugniagesiams lengviau kovoti su gamtiniu gaisru

Svarbus Pietų Kalifornijos greitkelis, kuris prieš kelias dienas buvo uždarytas dėl gamtinio gaisro, vėl atidarytas, bet pareigūnai įspėja, kad ugnis vis dar kelia grėsmę atokiose vietose pakrantės kalnų grandinėje esantiems namams.

Gaisrai Kalifornijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Gaisrai Kalifornijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Gaisrai Kalifornijoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Gaisrai Kalifornijoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 15, 2021, 10:21 AM

Daugiau kaip 1,3 tūkst. ugniagesių, kuriems padeda vandenį ir ugnį slopinančius chemikalus pilantys orlaiviai, stengėsi suvaldyti gaisrą, jau išdeginusį daugiau kaip 67 kv. km krūmynų ir pievų į vakarus nuo Santa Barbaros. Vadinamasis Alisalio gaisras ketvirtadienį vakare buvo suvaldytas 11 procentų.

Dėl ramesnių orų orlaiviai galėjo ilgiau skraidyti, sakė ugniagesių atstovė Kristen Allison.

„Vėjai bus daug silpnesni nei tikėtasi, tad sraigtasparniai dirbs kiaurą parą, – sakė ji. – Tai puikios naujienos.“

Pareigūnai yra sakę, kad gaisras kelia pavojų maždaug 100 rančų ir atokių namų. Tarp saugomų objektų yra 278 ha ranča „Rancho del Cielo“ aukštai kalnuose, kažkada priklausiusi Ronaldui ir Nancy Reaganams. Pora ja naudodavosi ir R.Reagano prezidentavimo metais.

Gaisras kilo pirmadienį, o stiprūs vėjai ginė liepsnas žemyn šlaitais, Ramiojo vandenyno link. Gaisras, persiritęs per 101-ąją greitkelį ir geležinkelio liniją, kurie abu buvo uždaryti, pasiekė vieną paplūdimį.

Iš orlaivių prie kelio pilama ilga ugnį slopinančių chemikalų juosta, kad ugnis neslinktų į šiaurę, o viena anksčiau išdeginta teritorija stabdė ugnies judėjimą į rytus. Vakaruose yra dar seniau išdegusi teritorija.

Minėta geležinkelio linija vėl buvo atidaryta ketvirtadienį po pietų, o po kelių valandų leista važiuoti ir 101-uoju greitkeliu.

Kai kuriose kitose Kalifornijos vietose gūsingas vėjas, maža oro drėgmė ir susikaupęs didelis kiekis išdžiūvusių augalų privertė skelbti didelį gaisrų pavojų.

Elektros ir dujų kompanija „Pacific Gas & Electric“ iš pradžių planavo ketvirtadienį nutraukti tiekimą tūkstančiams vartotojų virtinėje apygardų, kad vėjams pažeidus elektros perdavimo linijas nekiltų naujų gaisrų.

Vėliau kompanija paskelbė, kad vėjas yra silpnesnis nei pirmadienį, kai elektra buvo atjungta tūkstančiams gyventojų, ir smarkiai apkarpė naujausius atjungimo planus. Vidurdienį tik vienos apygardos dalyje gyventojai buvo įspėti apie galimą elektros atjungimą.

Kalifornijoje gaisrai šiemet jau išdegino per 10,1 tūkst. kv. km ir sunaikino daugiau kaip 3,6 tūkst. namų ir kitų pastatų, milijonus medžių, nurodo valstijos Miškininkystės ir gaisrų prevencijos departamentas.

Iki liepos pabaigos gaisrai Kalifornijoje nuniokojo apie pustrečio karto daugiau teritorijų negu 2020 metais, kurie tapo gaisringiausiais per valstijos pastarojo meto istoriją.

Su gaisrais sunkiau kovoti dėl istorinės sausros Amerikos vakaruose, siejamos su klimato kaita.

Anot mokslininkų, žmogaus veikla, įskaitant nekontroliuojamą iškastinio kuro deginimą, prisideda prie klimato kaitos ir skatina ilgalaikes sausras JAV vakarinėje dalyje ir Kanadoje, ir tai savo ruožtu sudaro sąlygas kilti sparčiai plintantiems bei itin niokojamiems gaisrams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?