Indonezijos ugnikalnio išsiveržimo aukų padaugėjo iki 34, dar 17 laikomi dingusiais

Indonezijos Semeru ugnikalnio išsiveržimo aukų skaičius antradienį išaugo iki 34, pranešė nacionalinė nelaimių valdymo agentūra.

Po Semeru ugnikalnio išsiveržimo toliau ieškoma dingusiųjų.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Po Semeru ugnikalnio išsiveržimo toliau ieškoma dingusiųjų.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Po Semeru ugnikalnio išsiveržimo toliau ieškoma dingusiųjų.<br>RS/Scanpix nuotr.
Po Semeru ugnikalnio išsiveržimo toliau ieškoma dingusiųjų.<br>RS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 7, 2021, 10:27 AM, atnaujinta Dec 7, 2021, 12:45 PM

Aukščiausias ugnikalnis Javos saloje šeštadienį aukštai į padangę išmetė vulkaninių pelenų debesį bei karšto purvo lietų. Tūkstančiai panikos apimtų gyventojų pabėgo iš savo namų.

Ištisos gatvės buvo padengtos pilkais ugnikalnio pelenais ir purvu, prarijusiais daugybę namų bei transporto priemonių.

17 žmonių tebelaikomi dingusiais, o dar beveik 3,7 tūkst. dėl nelaimės teko palikti savo namus, naujienų agentūrai AFP pranešė nacionalinės institucijos atstovas Abdul Muhari.

„Paklausiau giminaičių, ar jie išdrįstų sugrįžti į Kurah Kobokaną, ir jie pasakė, kad ne, jie verčiau miegos po medžiu, – sakė 30-metis Marzuki Suganda, dirbantis smėlio kasykloje tame rajone. – Kai įvyko išsiveržimas, tikrai maniau, kad ten mirsiu.“

Po savaitgalį įvykusio pražūtingo išsiveržimo gelbėtojai dirba pavojingomis sąlygomis, ieškodami gyvų žmonių ir kūnų tarp išsiveržimo sugriautų pastatų ir sunaikintų transporto priemonių.

Antradienį į nelaimės vietą buvo atgabenta apmokytų šunų.

Pavojinga gelbėjimo operacija

Semeru ugnikalnis tebėra aktyvus nuo šeštadienio, o besitęsiantys nedideli išsiveržimai kelia nerimą gelbėtojams ir vietos gyventojams.

Antradienį įvyko trys nedideli išsiveržimai; per kiekvieną iš jų į padangę kilo maždaug kilometro aukščio pelenų stulpai, pranešė tarnybos.

Gelbėtojų darbą sunkina tai, kad vulkaninių pelenų ir purvo sluoksnis yra nestabilus.

„Bijome to, kad paviršiuje gali būti šalta, o giliau – vis dar karšta, – sakė policijos pareigūnas Imamas Muksonas Rido. – Jei giliau yra karšta, privalome atsitraukti.“

Pareigūnai patarė gyventojams nesiartinti prie Semeru kraterio arčiau kaip 5 km atstumu, nes oras ten yra labai užterštas ir gali pakenkti pažeidžiamiems žmonėms.

Indonezijos prezidentas Joko Widodo antradienį lankydamasis nelaimės rajone sakė, kad vyriausybė svarstys galimybes dėl ugnikalnio keliamos grėsmės perkelti namus.

„Tikiuosi, kad viskam nurimus galėsime pradėti taisyti infrastruktūrą ir pagalvoti apie perkėlimo iš rajonų, kuriuos laikome pavojingais, galimybę“, – sakė jis Indonezijos televizijai „Metro TV“.

„Anksčiau gavau pranešimą, [kad] būtina perkelti maždaug 2 tūkst. namų“, – pridūrė jis.

Indonezija priklauso Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“ – sričiai, dėl tektoninių plokščių judesių pasižyminčiai dideliu seisminiu ir vulkaniniu aktyvumu. Be to, šalyje yra beveik 130 aktyvių ugnikalnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.