Australiją siaubia stichijos: vakarinę pakrantę niokoja gaisrai, rytinėje siaučia potvyniai

Krūmynų gaisrai – vakarinėje pakrantėje, smarkūs potvyniai – rytuose: Australijai šiuo metu tenka kovoti su skirtingomis gamtos stichijomis. Turistų pamėgtas Margaret River regionas penktadienį buvo apsuptas liepsnų.

Potvynis Australijoje. <br>EPA-ELTA nuotr. 
Potvynis Australijoje. <br>EPA-ELTA nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2021, 1:01 PM

Vynuogininkyste ir banglenčių sportu garsėjančiame regione jau kelias savaites tvyro stiprūs karščiai. Žmonės ir pastatai kol kas nenukentėjo, tačiau ugnis liepsnoja didelėje teritorijose, į dangų kyla tirštų dūmų debesys.

Paskelbta ekstremali situacija, kai kurie gyventojai paraginti evakuotis į saugias vietas. „Veiksmų imkitės nedelsiant, kad išgyventumėt“, – įspėjo ugniagesiai.

Žmonėms vakarinėje Indijos vandenyno pakrantėje kenčiant iki 40 laipsnių karštį, Ramiojo vandenyno pakrantėse praėjusiais mėnesiais smarkia lijo.

Kai kuriose kaimiškose vietovėse į pietus nuo Sidnėjaus, kurias lygiai prieš dvejus metus nusiaubė didžiausi šalies istorijoje krūmynų gaisrai, vien tik ketvirtadienį iškrito 21 cm lietaus. Lapkritis buvo drėgniausias per 122 metus ir vienas vėsiausių. Tai lėmė La Niña vadinamas gamtos reiškinys.

Mokslininkai mano, kad orų ekstremumus Australijoje didina žmogaus sukelta klimato kaita. Pastaraisiais metais žemynui teko ištverti virtinę sausrų, krūmynų gaisrų ir potvynių.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.