Tornadų nusiaubtoje JAV intensyviai ieškoma dingusiųjų: žuvusių skaičius išaugo iki 94

JAV gelbėjimo tarnybų darbuotojai sekmadienį karštligiškai ieškojo žmonių, dingusių per tornadus, keliose valstijose pareikalavusius dešimčių gyvybių ir pavertusius griuvėsiais ištisus miestelius.

Tornadų nusiaubta JAV. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Tornadų nusiaubta JAV. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Po tornado įlūžo "Amazon" stogas. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Po tornado įlūžo "Amazon" stogas. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 13, 2021, 9:58 AM, atnaujinta Dec 14, 2021, 3:17 PM

Smarkiai paveiktos Kentukio valstijos gubernatorius Andy Beshearas perspėjo, kad dresuoti šunys vis dar randa lavonų.

Prezidentas Joe Bidenas virtinę retų vėlyvų sezono tornadų JAV centrinėje dalyje pavadino „vienu didžiausių“ protrūkių Amerikos istorijoje.

Jis patenkino Kentukio gubernatoriaus prašymą pripažinti penktadienio tornadų padarinius federalinio lygio nelaime, pirmadienį pranešė vietos žiniasklaida.

Sekmadienį J.Bidenas valstijoje paskelbė nepaprastąją padėtį, todėl Federalinė nepaprastųjų situacijų valdymo agentūra (FEMA) galėjo teikti pagalbą be namų, elektros ir vandens likusiems gyventojams.

Tuo metu federalinių ir municipalinių tarnybų pareigūnai perspėjo, kad žuvusiųjų skaičius, kuris šiuo metu siekia 94, dar gali dar išaugti.

Prezidentas pasiuntė į Kentukį Krašto saugumo departamento ir FEMA vadovus, kad šie įvertintų padėtį. J. Bidenas taip pat pažadėjo suteikti valstijoms reikiamą federalinę pagalbą.

Vietos valdžios institucijos jau pradėjo teikti pagalbą priblokštiems gyventojams, tikrinantiems savo namų ir įmonių griuvėsius nuniokotoje teritorijoje.

„Pirmiausia turime gedėti kartu, o paskui galėsime viską atstatyti“, – kalbėjo Kentukio gubernatorius A.Beshearas.

Vien šioje valstijoje žuvo per 80 žmonių, įskaitant daug žvakių gamyklos Meifildo miestelyje darbuotojų, sekmadienį informavo A.Beshearas. Jis televizijai CNN sakė, kad aukų „skaičius viršys 100“.

Kaip vėliau sekmadienį nurodė gubernatorius, fabriko savininkas pranešė, kad pavyko surasti daugiau darbininkų ir kad žuvusiųjų skaičius galėtų sumažėti. Vis dėlto, pasak gubernatoriaus, ši informacija dar nepatvirtinta.

„Nepamirškite, kad vis dar randame lavonų“, – sakė jis.

Mažiausiai šeši žmonės žuvo interneto prekybos milžinės „Amazon“ sandėlyje Ilinojaus pietiniame Edvardsvilio mieste, kur darbuotojai naktinėje pamainoje tvarkė užsakymus prieš Kalėdas.

Avarinių tarnybų komandos sekmadienio naktį tęsė operacijas abiejose vietose. Kentukyje dirbo FEMA pareigūnai ir Raudonojo Kryžiaus savanoriai.

Edvardsvilio ugniagesių vadas Jamesas Whitefordas žurnalistams pranešė, kad operacija iš gelbėjimo pastangų buvo perkvalifikuota į „vien tik [palaikų] paieškas“, todėl baiminamasi, kad aukų skaičius dar gali augti.

Keturi žmonės žuvo Tenesyje, dar po dvi aukas aptikta Arkanzase ir Misūryje. Tornadai taip pat siautėjo Misisipėje.

„Nieko panašaus“

Gelbėtojų komandos padėjo sukrėstiems JAV centrinės dalies gyventojams šalinti namų ir įmonių griuvėsius.

Meifilde gyvenantis 69 metų statybininkas Davidas Norseworthy skundėsi, kad audra nuplėšė jo namo stogą ir verandą, bet sakė, kad šeima buvo spėjusi pasitraukti į slėptuvę.

„Čia dar nebuvo įvykę nieko panašaus“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Viena Meifildo bažnyčia po audros dalijo maistą ir drabužius gyventojams, taip pat suteikė patalpas daug darbo turinčiam apygardos koroneriui, AFP pranešė pastorius Stephenas Boykenas.

Anot dvasininko, žmonės „ateina ir rodo nuotraukas, apgamus... kalba apie žuvusiųjų atpažinimą pasitelkiant DNR ėminius“.

Audros sistema buvo viena galingiausių per šalies istoriją.

Pranešama, kad vėjas kėlė nuolaužas į 9,1 tūkst. m aukštį, o Meifeildą nusiaubęs viesulas tikriausiai pranoko beveik šimtmečio senumo rekordą, nuslinkęs sausuma daugiau kaip 320 kilometrų.

„Tokio nuniokojimo nesu matęs per visą gyvenimą“, – pabrėžė gubernatorius A.Beshearas.

Amerikiečiams vertinant stichinės nelaimės mastą, pasipylė užuojautos žinutės, o popiežius Pranciškus nurodė besimeldžiantis „už Kentukį užklupusio tornado aukas“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, nepaisydamas įtemptų dvišalių santykių, pareiškė, kad jo šalis „sielvartauja drauge“ su artimuosius praradusiais amerikiečiais.

„Naujoji norma“

Meifildas, 10 tūkst. gyventojų turintis miestelis Kentukio vakariniame pakraštyje, virto „šipuliais“, paskelbė merė Kathy O'Nan.

Vis tik sekmadienį ji televizijai NBC sakė, jog „visuomet yra vilties“, kad pavyks rasti daugiau gyvų žmonių.

Bendrovės, kuriai priklausė minimas žvakių fabrikas, generalinis direktorius Troy Propes teisino savo sprendimą artėjant audrai fabriko neuždaryti.

„Padarėme viską, ką turėjome padaryti, – sekmadienį sakė jis CNN. – Man širdis plyšta dėl absoliučiai visų.“

Meifildas atrodė kaip postapokalipsinio filmo scena: sugriauti ištisi kvartalai, griuvėsiais virto kai kurie istoriniai pastatai, medžiai stovi nulaužytomis šakomis, o laukuose guli viesulo nusviesti automobiliai.

Pakelėse matėsi kalėdinių puošmenų liekanų. Remiantis pranešimais, regione iš viso siautėjo apie 30 tornadų.

„Mums tai bus naujoji norma. Stebimas klimato kaitos poveikis yra mūsų kartos krizė“, – sekmadienį CNN pareiškė FEMA vadovė Deanne Criswell.

J.Bidenas pranešė planuojantis artimiausiu metu apsilankyti paveiktose teritorijose, kai tik jo vizitas netrukdys pasekmių likvidavimo darbams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.