Ekstremaliausių orų žala 2021-aisiais buvo 20 mlrd. dolerių didesnė negu pernai

Dešimties didžiausių šiais metais katastrofinių orų atvejų padaryta žala vertinama 170 mlrd. JAV dolerių (150 mlrd. eurų) ir yra 20 mlrd. dolerių didesnė negu 2020 metais, pirmadienį pranešė viena Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi pagalbos organizacija.

Potvyniai Irake.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Potvyniai Irake.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Potvyniai Malaizijoje.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Potvyniai Malaizijoje.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 27, 2021, 11:05 AM

Kasmet britų labdaros organizacija „Christian Aid“ apskaičiuoja žalą, padarytą ekstremalių reiškinių, tokių kaip potvyniai, gaisrai ir kaitros bangos, remdamosi draudimo įmonių pranešimais ir kita informacija.

2020 metais ši grupė skelbė, kad dešimties brangiausiai kainavusių meteorologinių nelaimių padaryta žala įvertinta 150 mlrd. dolerių ir buvo 13 proc. didesnė nei 2019-aisiais.

„Christian Aid“ nurodė, kad augimo tendencija atspindi žmogaus veiklos lemiamą klimato kaitą. Grupė pridūrė, kad per šiemet įvykusias didžiausių gaivalinių katastrofų žuvo mažiausiai 1 075 žmonės, dar 1,3 mln. buvo priversti palikti savo namus.

Brangiausiai atsiėjusia 2021 metų katastrofa tapo uraganas „Ida“, smogęs JAV rytinei daliai ir padaręs žalos, vertinamos apie 65 mlrd. dolerių (57,4 mlrd. eurų). Rugpjūčio pabaigoje Luizianos krantus pasiekęs uraganas slinko į šiaurę ir sukėlė didelių potvynių iki pat Niujorko.

Tuo metu antrą vietą užėmė liepą Vokietiją ir Belgiją apėmę įspūdingi, bet pražūtingi potvyniai, kurių žala vertinama 43 mlrd. dolerių (38 mlrd. eurų).

Šalčių banga ir žiemos audra Teksase, sugadinusi daug elektros tinklų infrastruktūros šioje valstijoje, padarė žalos, vertinamos 23 mlrd. dolerių (20,3 mlrd. eurų). Tuo metu liepą Kinijos pietinę Henano provinciją siaubę potvyniai padarė žalos už apytikriai 17,6 mlrd. dolerių (15,3 mlrd. eurų).

Kitos gaivalinės nelaimės, padariusios po kelis milijardus dolerių vertinamos žalos, buvo potvyniai Kanadoje, vėlyvas pavasario atšalimas Prancūzijoje, nuniokojęs vynuogynus, taip pat gegužę Indijoje ir Bangladeše siautęs ciklonas.

„Christian Aid“ ataskaitoje pripažįstama, kad šis vertinimas daugiausiai apima turtingąsias šalis, kur infrastruktūra geriau apdrausta. Tuo metu neturtingoms šalims padaromos finansinės žalos dažnai neįmanoma apskaičiuoti.

Grupė kaip pavyzdį pateikė Pietų Sudaną, kur potvyniai paveikė apie 800 tūkst. žmonių.

„Kai kurie labiausiai niokojantys ekstremalūs orų reiškiniai 2021 metais smogė skurdesnėms šalims, mažai prisidėjusioms prie klimato kaitos priežasčių“, – sakoma „Christian Aid“ pranešime spaudai.

Gruodžio viduryje didžiausia pasaulyje perdraudimo paslaugų bendrovė „Swiss Re“ apskaičiavo, kad šiemet gaivalinės nelaimės ir ekstremalūs orai padarė žalos už maždaug 250 mlrd. dolerių (221 mlrd. eurų).

Kompanija nurodė, kad ši suma yra 24 proc. didesnė negu pernai ir kad vien draudimo įmonėms tekusi kaina yra ketvirta pagal dydį nuo 1970 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.