JAV Kolorado valstijoje kilo dideli gaisrai: evakuojami tūkstančiai žmonių

JAV Kolorado valstijoje per greitai plintančius miškų gaisrus galėjo sudegti šimtai gyvenamųjų namų, ketvirtadienį pranešė pareigūnai, liepsnoms naikinant istorinės sausros išdžiovintas teritorijas.

Gaisrai Kolorado valstijoje. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Gaisrai Kolorado valstijoje. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2021, 1:15 PM

Boulderio apygardoje, kuri didžiąja dalimi yra priemiestinė, išdegė mažiausiai 647 ha teritorijos, perspėjant, kad, gaisrams persimetus į viešbučius ir prekybos centrus, gali būti žuvusiųjų ir sužeistųjų.

„Žinome, kad maždaug 370 namų Sagamoro rajone... buvo prarasti. Gali būti, kad Superioro senamiestyje bus prarasta 210 namų, – per spaudos konferenciją sakė Boulderio apygardos šerifas Joe Pelle. – Norėčiau pabrėžti, kad dėl gaisro masto ir intensyvumo bei to, kad jis kilo tokioje gausiai apgyvendintoje vietovėje, nenustebtume, jei bus sužeistųjų ar žuvusiųjų“.

Tūkstančiams žmonių buvo liepta trauktis nuo greitai plintančio gaisro, kuris, kaip manoma, kilo, kai gūsingi vėjai nuvertė elektros linijas.

20 tūkst. gyventojų turinčiam Luisvilio miestui ir 13 tūkst. Superioro gyventojų buvo liepta išvykti, o Nacionalinė meteorologijos tarnyba situaciją apibūdino kaip „pavojingą gyvybei“.

Kai kuriose vietose buvo pranešta apie daugiau nei 160 km per valandą vėjo gūsius, kurie dar labiau įplieskė liepsnas ir apsunkino gaisro gesinimo darbus.

Kolorado gubernatorius Jaredas Polisas „Twitter“ tinkle parašė: „Meldžiamės už tūkstančius šeimų, evakuojamų iš gaisrų Superiore ir Boulderio apygardoje. Stiprūs vėjai greitai platina liepsnas, o visi lėktuvai yra nuleisti ant žemės“.

Kalifornijos universiteto meteorologas Danielis Swainas „Twitter“ tinkle rašė, kad „sunku patikėti“, jog tokie gaisrai įsiplieskė gruodį, paprastai ramesniu metų laiku.

„Tačiau paimkite rekordiškai šiltą ir sausą rudenį, kol kas šį sezoną iškritusį tik 1 colį (2,5 cm) sniego, ir pridėkite ekstremalų (100 mylių (apie 160 km) per valandą ir dar stipresnį) vėją nuo kalnų šlaitų... ir rezultatas bus ypač greitai keliaujantis/ pavojingas gaisras“, – rašė jis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.