Persijos įlankos šalyse stiprios liūtys sukėlė potvynius: mažiausiai 8 žmonės žuvo

Mažiausiai aštuoni žmonės žuvo per staigius potvynius Irano pietuose, kilusius dėl smarkių liūčių, kurios, kaip manoma, tęsis iki pat šios savaitės pabaigos, antradienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Potvyniai Irake.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Potvyniai Irake.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Potvyniai Malaizijoje.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Potvyniai Malaizijoje.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 4, 2022, 3:53 PM

„Po pastarųjų dienų liūčių ir potvynių pietiniuose šalies regionuose padaugėjo nukentėjusiųjų ir žuvusiųjų“, – sakė nacionalinės gelbėjimo tarnybos atstovas Mojtaba Khaledis, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra IRNA.

„Iki šiol žuvo aštuoni žmonės, o du vis dar dingę“, – sakė M.Khaledis ir pridūrė, kad dar 14 buvo sužeisti.

Penkios mirtys įvyko Farso provincijoje, valstybinei naujienų agentūrai sakė vietos krizių valdymo pareigūnas Rahimas Azadi. Smarkios liūtys padarė žalos „žemės ūkiui, infrastruktūrai, miesto ir kaimo būstams“, – sakė jis.

Irano Raudonojo Pusmėnulio organizacija suteikė „skubią pagalbą apgyvendinant daugiau nei 3 000 žmonių, o daugiau nei 20 tūkst. gavo humanitarinę pagalbą“, valstybinei televizijai sakė organizacijos gelbėjimo ir ekstremaliųjų situacijų operacijų vadovas Mehdis Valipouras.

Pasak jo, pagalbos operacijos buvo vykdomos 87 miestuose – daugiau nei pusėje iš 31 Irano provincijos.

Manoma, kad tokie orai išsilaikys iki penktadienio, valstybinei televizijai sakė Irano meteorologijos tarnybos pareigūnas.

Blogi orai pastarosiomis dienomis paveikė ne tik Pietų Iraną, bet ir Persijos įlankos arabų šalis, kelios iš jų paskelbė perspėjimus dėl oro sąlygų.

Smarkios liūtys užklupo Jungtinius Arabų Emyratus, įskaitant Dubajų ir Abu Dabį, ir sukėlė daug potvynių regione. Iš esmės sausringas Iranas pastarąjį dešimtmetį išgyveno pasikartojančias sausras, bet taip pat ir reguliarius potvynius.

2019 metais smarkūs potvyniai šalies pietuose nusinešė mažiausiai 76 žmonių gyvybes ir pridarė daugiau nei 2 mlrd. JAV dolerių žalos.

Mokslininkai teigia, kad klimato kaita sustiprina sausras, o jų intensyvumas ir dažnis savo ruožtu kelia grėsmę apsirūpinimo maistu saugumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?