Afganistane po niokojančio žemės drebėjimo žuvo mažiausiai 26 žmonės, toliau ieškoma dingusiųjų

Atokiame vakariniame Afganistano regione, kur per žemės drebėjimą išvakarėse žuvo mažiausiai 26 žmonės ir buvo apgadinti šimtai namų, gelbėtojai antradienį ieškojo dingusiųjų, pranešė tarnybos.

Žemės drebėjimas Afganistane 2015 metais. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Žemės drebėjimas Afganistane 2015 metais. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Afganistanas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Afganistanas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 18, 2022, 11:21 AM

Pirmadienį 5,3 balo stiprumo žemės drebėjimas supurtė Badgiso provinciją ir sugriovė pastatų, daugiausia Kadiso rajone – kaimiškoje vietovėje, sunkiai pasiekiamoje keliais. Drebėjimo epicentras buvo maždaug už 40 km į rytus nuo provincijos sostinės Kalaji No, o židinys buvo tik apie 10 km gylyje, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

„Žemės drebėjimas padarė didžiulės žalos namams, jų apgadinta apie 700–1 000“, – vaizdo pranešime sakė Badgiso provincijos administracijos atstovas Bazas Mohammadas Sarwary.

„Yra tikimybė, kad aukų gali padaugėti“, – pridūrė jis.

Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose matyti, kaip gyventojai, įskaitant vaikus, namų griuvėsiuose ieško savo daiktų ir būtiniausių reikmenų.

Pasak Talibano suformuotos vyriausybės atstovo Inamullah Samangani, gelbėtojai padeda ieškoti gyvų likusių žmonių ir perkelia sužeistuosius į vietos ligonines.

Likviduoti stichijos pasekmes rajone padeda ir talibų komanda.

Kai kurios aukos, tarp jų – moterys ir vaikai, žuvo įgriuvus jų namų stogams, pranešė pareigūnai.

Žemės drebėjimas taip pat padarė žalos Mukro rajone, tačiau detalių, įskaitant informaciją apie aukas, kol kas nepaskelbta.

Afganistanas jau ir taip kurį laiką grumiasi su humanitarine krize, o padėtis pablogėjo rugpjūtį valdžią užgrobus Talibanui. Paskui Vakarų valstybės įšaldė tarptautinę pagalbą ir užblokavo naujajai valdžiai galimybę naudotis užsienyje laikomu turtu.

Anot Jungtinių Tautų, reikalinga 5 mlrd. JAV dolerių (4,4 mlrd. eurų) suma, kad būtų galima išvengti humanitarinės katastrofos Afganistane ir užtikrinti 40 metų konflikto draskytai šaliai šviesesnę ateitį.

Krizę apsunkino ir didžiulė sausra, kone labiausiai paveikusi požeminių smūgių supurtytą Kadiso rajoną.

Afganistane žemės drebėjimai gana dažni, ypač Hindukušo kalnyne, kur susiduria Eurazijos ir Indijos tektoninės plokštės.

Net silpni žemės drebėjimai gali padaryti didelės žalos netvirtiems namams ir kitiems statiniams, kurių neturtingame Afganistane labai daug.

2015 metais beveik 280 žmonių žuvo, kai Pietų Azijoje įvyko galingas 7,5 balo drebėjimas. Daugiausiai aukų tuomet buvo Pakistane.

Per tą nelaimę 12 jaunų afganistaniečių mergaičių buvo sutraiškytos per spūstį, kai bandė pabėgti iš siūbuojančio mokyklos pastato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.