Australijos krūmynų gaisrai grasina Perto priemiesčiams

Vakarų Australijoje trečiadienį du nekontroliuojami krūmynų gaisrai kėlė grėsmę žmonių gyvybėms ir namams, sinoptikams perspėjant, kad artimiausiomis dienomis karščiai dar labiau sustiprės.

Gaisrai Australijoje. <br>RS/Scanpix asociatyvi nuotr. 
Gaisrai Australijoje. <br>RS/Scanpix asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2022, 10:01 AM, atnaujinta Feb 2, 2022, 3:04 PM

Ketvirtojo pagal dydį šalies miesto Perto apylinkėse buvo paskelbta apie pavojų dėl antradienį prasidėjusio gaisro, išdeginusio jau maždaug 100 ha plotą.

Valdžia nerimauja, kad liepsnos gali pasiekti gyvenamuosius rajonus, nes ugnies kontrolės linijos tampa mažiau veiksmingos dėl smarkaus vėjo.

Avarinės tarnybos perspėjo gyventojus, kad jie „atsidūrė pavojuje ir turi nedelsdami imtis veiksmų, kad liktų gyvi. Grėsmė kilo gyvybėms ir namams.“

Prognozuojama, kad trečiadienį termometrų stulpeliai Perte pakils iki 34 laipsnių žymos, o iki šeštadienio – priartės prie 40 laipsnių.

„Skubus perspėjimas lieka galioti, nes šiandien gaisro židinį veikia stiprūs vėjas, tebespaudžiantis kontrolės linijas“, – paskelbė Priešgaisrinės apsaugos ir nepaprastųjų situacijų departamentas.

Tuo metu antrasis krūmynų gaisras valstijos pietvakariuose antradienį popietę buvo „izoliuotas, bet nesuvaldytas“, pranešė tarnybos.

Netoli Kirapo miestelio, esančio maždaug už 220 km į pietus nuo Perto, evakuoti žmonės buvo perspėti negrįžti į savo namus, nes sąlygos gali likti „labai pavojingos“.

Šią vasarą Vakarų Australijoje yra rekordiškai karšta, o Pertas 10 dienų buvo įkaitęs iki daugiau nei 40 laipsnių. Praėjusį mėnesį pakrantės miestelyje Onslou buvo užfiksuota visų laikų aukščiausia temperatūra Australijoje – 50,7 laipsnio.

Prieš metus katastrofiškas krūmynų gaisras sunaikino 86 namus Perto priemiesčiuose ir išdegino 11 tūkst. ha plotą.

To gaisro sukėlimu buvo apkaltinas vienas 40 metų vyras. Policijos duomenimis, jis naudojo kibirkščiuojantį kampinį šlifuoklį, kai galiojo draudimas sukelti bet kokias liepsnas.

Vakarų Australija šįkart išvengė 2019–2020 metų karštuoju sezonu siautėjusių gaisrų, kuriuos sunkino klimato kaita. Tąkart stichija daugiausia siaubė dvi labiausiai apgyvendintas šalies valstijas – Naująjį Pietų Velsą ir Viktoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.