Siaučianti audra „Eunice“ pareikalavo 9 žmonių gyvybių: įspėja apie retą reiškinį, galintį laukti po jos

Europoje siaučianti smarki audra „Eunice“ nusinešė jau devynių žmonių gyvybes, atnešė rekordinių vėjų į Didžiąją Britaniją ir privertė milijonus žmones ieškotis saugaus prieglobsčio, sutrikdžiusi skrydžių, traukinių ir keltų eismą Vakarų Europoje.

 Siaučianti audra „Eunice“ pareikalavo keturių žmonių gyvybių: įspėja apie retą reiškinį, galinti laukti po jos.<br> Images/Scanpix nuotr.
 Siaučianti audra „Eunice“ pareikalavo keturių žmonių gyvybių: įspėja apie retą reiškinį, galinti laukti po jos.<br> Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2022, 10:16 PM, atnaujinta Feb 19, 2022, 11:29 AM

Londonas buvo baugiai ištuštėjęs, Jungtinės Karalystės sostinėj pirmąkart paskelbus „raudonojo“ lygio pavojų, reiškiantį, kad stichija kelia pavojų žmonių gyvybėms.

Tokio paties lygio pavojus buvo paskelbtas pietų Anglijoje, pietų Velse ir Nyderlanduose. Daugelis mokyklų sustabdė darbą, taip pat buvo paralyžiuotas traukinių eismas, o pakrantes talžė didžiulės bangos.

Anglijoje, daugiausiai pietvakarinėse grafystėse, „Eunice“ paliko be elektros daugiau kaip 140 namų. Dar 80 tūkst. būstų liko be šviesos Airijoje, nurodė elektros tinklų bendrovės.

Nyderlandų gelbėjimo tarnybos pranešė, kad virstantys medžiai šalyje užmušė du žmones. Dar vienas į 7-ą dešimtį įžengęs vyras žuvo Balitomaso apylinkėse pietryčių Airijoje, o Belgijoje audra pareikalavo 79 metų kanadiečio gyvybės, nurodė policija.

Londono apylinkėse buvo hospitalizuoti mažiausiai trys dėl audros nukentėję žmonės. Sostinėje esančios Tūkstantmečio katedros didelę stogo dalį nuplėšė vėjas.

Prie Anglijos pietinių krantų esančioje Vaito saloje buvo užregistruotas 196 km per valandą vėjo gūsis. „Preliminariai šis vėjo gūsis smarkiausias kada nors užfiksuotas Anglijoje“, – nurodė JK Meteorologijos biuras.

„Geluoninė srovė“

Pasak mokslininkų, iš paskos šiai Atlanto vandenyno audrai gali susiformuoti siaura apatinio troposferos sluoksnio sraujymė (angl. sting jet – „geluoninė srovė“). Tai retai stebimas meteorologinis reiškinys, galintis lemti itin smarkius vėjus, panašius į 1987 metais Britanijoje ir šiaurės Prancūzijoje siautusią „Didžiąją audrą“.

„Eunice“ sukėlė didelių bangų Bretanės pakrantėje šiaurės vakarų Prancūzijoje; perspėjimai dėl pavojingų orų paskelbti Belgijoje, Danijoje ir Švedijoje. Vokietijos šiaurėje sustabdytas tolimųjų ir regioninių reisų traukinių eismas.

Taip pat neplaukiojo keltai Lamanšo sąsiauriu – judriausiu pasaulyje vandens keliu, bet vėlyvą popietę Anglijos Doverio uostas atnaujino darbą.

Šimtai skrydžių buvo atšaukti arba atidėti Hitrou ir Gatviko oro uostuose Londone ir Schipholio oro uoste Amsterdame. Vienas bendrovės „easyJet“ laineris, išskridęs iš Bordo, dukart nesėkmingai bandė nusileisti Gatvike, bet galiausiai turėjo grįžti į Prancūziją.

JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, mobilizavęs kariuomenę galimiems gelbėjimo ir atstatymo darbams, per „Twitter“ parašė: „Visi turėtume vadovautis nurodymais ir imtis atsargumo priemonių, kad apsisaugotume.“

Aplinkos agentūros pareigūnas Roy Stokesas  perspėjo orų stebėtojus ir fotografus mėgėjus nevykti į Britanijos pietinę pakrantę ieškoti dramatiškų vaizdų. „Ko gera, tai kvailiausias dalykas, ką galėtumėte padaryti“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.