Per naujausią Etnos išsiveržimą į dangų pakilo milžiniškas pelenų debesis

Praėjus kiek daugiau nei savaitei nuo pastarojo įspūdingo išsiveržimo, Sicilijos Etnos kalnas pirmadienį vėl išspjovė lavą ir pelenus, danguje tvyrojo milžiniškas pelenų debesis.

Etnos išsiveržimas. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Etnos išsiveržimas. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2022, 6:31 PM

Per išsiveržimą iš ugnikalnio pietryčių kraterio į dangų pakilo 12 kilometrų pelenų debesis, paskelbė Nacionalinis geofizikos ir vulkanologijos institutas (INGV) Katanijoje. Filmuotoje ugniklnio medžiagoje matyti, kaip tirštas juodas debesis slenka į pietryčius.

Iškart nebuvo gauta pranešimų apie žalą ar aukas, tačiau vietos gyventojai per „Telegram“ pranešimų programėlę skelbė apie iš dangaus krintančius pelenus ir dulkes. Netoliese į pietus nuo ugnikalnio esantis Katanijos oro uostas tviteryje paskelbė laikinai sustabdęs visus skrydžius.

Pastarąjį kartą vulkanas išsiveržė vasario 10 d., kai buvo stebimi įspūdingi lavos pliūpsniai į naktinį dangų. Nuo tada jis išliko labai aktyvus.

INGV ekspertai mano, kad išsiveržimą paskatino susikaupusi magma. Tas pats nutiko ir prieš metus, tik magmos buvo susikaupę dar daugiau, iki spalio mėnesio labai suaktyvėjęs ugnikalnis išsiveržė dar maždaug 50 kartų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.