Fukušimą supurtė stiprus žemės drebėjimas, paskelbtas cunamio pavojus

Japonijos šiaurės rytuose, netoli Fukušimos prefektūros krantų, įvyko galingas 7,3 balo žemės drebėjimas, dėl kurio trečiadienį vakare buvo paskelbtas cunamių pavojus.

Požeminių smūgių stiprumas siekė 7,3 balo. Jie buvo juntami ir už 300 km esančiame Tokijuje.<br>AP/Scanpix nuotr. 
Požeminių smūgių stiprumas siekė 7,3 balo. Jie buvo juntami ir už 300 km esančiame Tokijuje.<br>AP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2022, 5:40 PM, atnaujinta Mar 16, 2022, 5:46 PM

Japonijos meteorologijos agentūra nurodė, kad požeminių smūgių, užfiksuotų 23 val. 36 min. vietos (16 val. 36 min. Lietuvos) laiku, židinys buvo 60 km gylyje. Kai kuriose Ramiojo vandenyno pakrantės teritorijose buvo paskelbtas iki 1 m aukščio cunamio pavojus.

Drebėjimas taip pat buvo juntamas sostinėje Tokijuje.

Pranešimų apie naujausių požeminių smūgių padarytą žalą arba nukentėjusius žmones kol kas nebuvo, bet daugiau kaip 2 mln. namų ūkių liko be elektros, taip pat Tokijuje, nurodė energetikos bendrovė TEPCO.

Šis Japonijos regionas 2011 metais buvo nuniokotas katastrofinio 9 balų žemės drebėjimo, sukėlusio pragaištingą cunamį, taip pat sukėlusį didelę avariją Fukušimos atominėje elektrinėje. Smogus cunamiui žuvo arba dingo apie 18,5 tūkst. žmonių.

TEPCO „Twitter“ žinutėje sakoma, kad bendrovė tikrina padėtį 2011 metų cunamio nuniokotoje Fukušimos jėgainėje.

Japonija patenka į vadinamąjį Ramiojo vandenyno „ugnies žiedą“ – per Pietryčių Aziją ir Ramiojo vandenyno baseiną besidriekiančią zoną, kurioje susiduria tektoninės plokštės ir dažnai įvyksta žemės drebėjimų bei ugnikalnių išsiveržimų.

Dėl didelio seisminio aktyvumo Japonijoje galioja griežti statybų kokybės reikalavimai, todėl dauguma pastatų pritaikyti atlaikyti stiprius požeminius smūgius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.