Nesibaigianti sausra Amazonėje varo į neviltį vietinius gyventojus: situaciją vadina kritine

Orlando Rufino stovi upės vagoje, kuri, jo teigimu, šimtus metų „dovanoja gyvybę“ savo žmonėms, praneša naujienų portalas BBC. 

Kaimas Amazonėje. <br>123rf nuotr. 
Kaimas Amazonėje. <br>123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2022, 9:49 AM

„Ši upė mums reiškia gyvenimą, nes ji mums duoda viską“, – aiškina jis.

Upė yra pagrindinis transporto, maisto ir pajamų šaltinis tokioms šeimoms kaip O.Rufino, nes ji visada tekėjo per tankias džiungles pietų Kolumbijoje, galiausiai susisiekdama su galingąja Amazone.

Tačiau vietoje to, kad bristų per vandenį, vyras grimzta į sausą smėlį. Šalia jo sustatytos nebenaudojamos medinės valtys.

„Net per sausras vandens lygis visada pakildavo iki čia. Šiuo metu situacija – kritinė“, – sako 43 metų O.Rufino, laikydamas ranką virš galvos.

„Istoriškai sausasis sezonas regione tęsiasi nuo liepos iki gruodžio. Nors upės lygis tuo metu krenta, ji beveik visada išlieka pakankamai gili, kad būtų galima keliauti valtimis“, – sako O.Rufino.

Tačiau per pastaruosius penkerius metus sausros palaipsniui didėjo. Šiais metais ji užsitęsė net kelis mėnesius ilgiau nei įprasta. Įprastai kelių metrų gylio upė šiuo metu teka tik nedidele srovele. Toks žemas vandens lygis kelia rimtą grėsmę maždaug 30 milijonų žmonių, vadinančių Amazonės regioną namais, įskaitant vietinius Tikunos (indėnų tauta, gyvenanti Amazonės regione) žmones.

Apsaugos ir darnaus vystymosi fondo direktorius Rodrigo Botero sako, kad dėl padažnėjusių sausrų kalta klimato kaita.

„Ir tie, kurie kenčia, yra žmonės, turintys mažiausiai išteklių“, – priduria jis.

„Planetos plaučiais“ praminti Amazonės 6,9 milijono kvadratinių kilometrų miškai – daugiau nei dvigubai didesni už Indiją. Šių miškų naikinimas skatina klimato kaitą.

Maždaug 15 proc. miško nuo 1978 m. buvo sunaikinta Bolivijoje, Brazilijoje, Kolumbijoje, Prancūzijos Gvianoje, Gajanoje, Peru, Suriname ir Venesueloje, rodo pelno nesiekiančios gamtosaugos platformos „Mongabay“ surinkti duomenys.

„Tarp miškų naikinimo ir šių didžiulių sausrų yra ryšys. Dėl to vietinės bendruomenės kasdien susiduria su vis naujomis problemomis“, – perspėja R.Botero.

Deisi Sanchez Parente Boataku yra viena iš tų, kuriuos itin paveikė upės lygio kritimas.

33 metų moteris, gyvenanti San Pedro de los Lagose – giliai Kolumbijos Amazonės regione, netoli sienos su Peru ir Brazilija – paprastai siunčia savo vaikus į mokyklą valtimi.

Tačiau upės lygis per žemas, kad būtų galima plaukti, todėl jų pusvalandžio kelionė virto dviejų valandų žygiu pėsčiomis per tankias džiungles. Kiekvieną dieną vaikai keliasi 03.30 val., kad spėtų į mokyklą.

O.Rufino, žvejui ir ūkininkui, sausra reiškia, kad pusė jo darbo tiesiogine prasme išgaravo. Žuvys persikėlė į gilesnius vandenis, o laistyti pasėlius darosi vis sudėtingiau. Ir net kai jam su kolegomis ūkininkais pavyksta ką nors užsiauginti, be valčių į turgų negali nuplukdyti produkcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.