Pietų Afrikoje per potvynius ir nuošliaužas žuvo mažiausiai 45 žmonės

Pietų Afrikos Respublikos Durbano uostamiestyje ir visoje Kvazulu Natalio provincijoje per liūčių sukeltus potvynius ir žemės nuošliaužas žuvo mažiausiai 45 žmonės, antradienį pranešė vietos pareigūnai.

Potvyniai Pietų Afrikoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Potvyniai Pietų Afrikoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2022, 1:16 PM, atnaujinta Apr 12, 2022, 7:18 PM

„Remiantis naujausiais pranešimais, per smarkias liūtis žuvo daugiau nei 45 žmonės, šis skaičius veikiausiai dar išaugs atėjus naujų pranešimų“, – paskelbė provincijos Bendrojo valdymo departamentas savo pranešime.

Kelias dienas pliaupusios liūtys užtvindė keletą vietovių ir neišvažiuojamais pavertė dešimtis kelių pietrytiniame Durbano mieste. Dėl žemės nuošliaužų buvo sustabdytas traukinių eismas visoje Kvazulu Natalio provincijoje.

Privačios greitosios pagalbos ir gelbėjimo tarnybos paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti vandens užlieti greitkeliai, apsemti automobiliai ir sugriuvę namai.

Rizikos valdymo departamentas pietrytinėje Kvazulu Natalio provincijoje, kurios didžiausias miestas yra Durbanas, paragino žmones likti namuose, o žemumose gyvenantiems asmenims nurodė persikelti į aukštesnes vietas.

Vanduo apgriovė daugiau nei 2 tūkst. namų ir 4 tūkst. „neformalių“ namų arba lūšnų, tiesiogiai kalbėdamas per televiziją žurnalistams sakė provincijos premjeras Sihle Zikalala.

Pasak departamento, šiuo metu, padedant kariuomenei, vykdomos gelbėjimo operacijos, siekiant evakuoti žmones iš labiausiai nukentėjusių vietovių, kur „įvyko purvo nuošliaužų, potvynių ir sugriuvo pastatų bei kelių“.

Tarp tokių yra ir Durbano vidurinės mokyklos mokytojų ir mokinių, sakoma pranešime.

Durbano meras Mxolisi Kaunda anksčiau žurnalistams sakė, kad vanduo užtvindė elektrines ir sutrikdė vandens tiekimą. Net kapinės neišvengė nuniokojimo.

Vienoje nuotraukoje, kurią paskelbė apsaugos nuo vagysčių ir transporto priemonių sekimo agentūra, matyti kažkas panašaus į žmogaus kaukolę, išplautą vandens į paviršių vienose kapinėse.

Visuomeninio transliuotojas parodė keletą miesto greitkelyje besimėtančių jūrinių konteinerių. Durbano uostamiestis yra vienas iš regiono jūros vartų.

Miestas dar tik atsigauna po praėjusių metų liepą vykusių kruvinų riaušių – didžiausių Pietų Afrikoje nuo apartheido laikų – per kurias buvo plėšiami prekybos centrai ir deginami sandėliai.

Vietos humanitarinės pagalbos agentūra „Gift of the Givers“ pranešė, kad liūtys padarė didelės žalos transporto infrastruktūrai, kai kurie žmonės liko įkalinti įgriuvus sienoms.

Šalies geležinkelių tarnyba PRASA informavo, kad buvo priversta sustabdyti traukinių eismą provincijoje dėl žemės nuošliaužų ir sąnašų ant geležinkelių bėgių.

„Tai tikras košmaras: daugybė purvo nuošliaužų, žūstantys žmonės, sugriauti pastatai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Durbane įsikūrusios paramedikų tarnybos ALS direktorius Garrithas Jamiesonas.

Jis pridūrė, kad žuvusiųjų skaičius veikiausiai augs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.