JAV mokslininkai: CO2 kiekis atmosferoje – iki šiol nematyto lygio

Anglies dioksido kiekis Žemės atmosferoje išaugo iki daugiau kaip 50 proc. didesnio lygio nei priešindustriniais laikais, penktadienį pranešė Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) mokslininkai.

Anglies dioksido kiekis Žemės atmosferoje išaugo iki daugiau kaip 50 proc. didesnio lygio nei priešindustriniais laikais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Anglies dioksido kiekis Žemės atmosferoje išaugo iki daugiau kaip 50 proc. didesnio lygio nei priešindustriniais laikais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-05 08:52

Anglies dioksido, arba CO2, kiekis, išmatuotas NOAA Mauna Loa atmosferos bazinėje observatorijoje Havajuose, gegužės mėnesį pasiekė aukščiausią 2022 metų lygį – 421 dalis milijonui (ppm), ir taip „atmosfera pasistūmėjo į milijonus metų nematytas ribas“, teigė ekspertai.

Per beveik 6000 žmonijos civilizacijos metų iki pat pramonės revoliucijos CO2 kiekis nuolat buvo apie 280 ppm. Mokslininkai apskaičiavo, kad nuo 18 amžiuje prasidėjusio didelių technologinių permainų laikotarpio žmonės sugeneravo apie 1,5 trilijono tonų CO2 taršos, kurios didžioji dalis dar tūkstančius metų šildys planetą.

NOAA duomenimis, anglies dioksido tarša susidaro deginant iškastinį kurą transportui ir elektrai gaminti, taip pat gaminant cementą, kertant miškus, užsiimant žemės ūkiu ir kita veikla.

„Kartu su kitomis šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis CO2 sulaiko nuo planetos paviršiaus sklindančią šilumą, kuri kitu atveju pasišalintų į kosmosą, todėl planetos atmosfera nuolat šyla, o tai sukelia kaskadinį poveikį orams, įskaitant ekstremalius karščius, sausras ir miškų gaisrus, taip pat gausesnius kritulius, potvynius ir atogrąžų audras“, – teigė agentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.