Atogrąžų audra „Alex“ į Bermudą neša vėjus ir lietų

Atogrąžų audra „Alex“, pirmoji vardą gavusi Atlanto uraganų sezono audra, pirmadienį artėjo prie Bermudos, prieš tai užliejusi kai kurias Floridos dalis ir nusinešusi tris gyvybes Kuboje.

Uraganas Meksikoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Uraganas Meksikoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Uraganas Meksikoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Uraganas Meksikoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 6, 2022, 4:31 PM

Slinkdama virš Atlanto „Alex“ dar sustiprėjo po to, kai ankstų sekmadienio rytą virto atogrąžų audra praūžusi pro Floridą, kur šeštadienį vanduo tvindė miestų gatves, o vairuotojai buvo įkalinti savo automobiliuose.

JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC) pranešė, kad „Alex“ nusilpo ir pirmadienio rytą maksimalus jos vėjų greitis siekia 100 km per valandą. Manoma, kad antradienį ji toliau silps. Audros centras yra maždaug už 225 km į šiaurės vakarus nuo Bermudos ir juda rytų–šiaurės rytų kryptimi 44 km per val. greičiu. Antradienį audra turėtų visiškai išsikvėpti.

Pirmadienį audra turėtų praslinkti pro šiaurinį Bermudos pakraštį. Saloje paskelbtas pavojus dėl artėjančios atogrąžų audros. Prognozuojama, kad nuo sekmadienio vakaro iki pirmadienio saloje gali iškristi 25–50 mm kritulių.

Bermudos nacionalinio saugumo ministras Michaelas Weeksas sakė, kad audrai ruošiasi ir greitosios pagalbos tarnybos.

Anksčiau ši audros sistema nusinešė tris gyvybes Kuboje, apgadino dešimtis namų Havanoje ir sutrikdė elektros tiekimą kai kuriuose rajonuose, pranešė pareigūnai.

Kai kuriose Pietų Floridos vietovėse šeštadienį dėl didelių liūčių ir vėjų buvo užtvindyti keliai.

Majami Bičo meras Danas Gelberis sakė, kad ši audra išbandė neseniai įdiegtą naują miesto nuotekų šalinimo siurblių sistemą, kurios prireikė vis dažniau kylant potvyniams šioje gana žemai esančio miesto teritorijoje dėl klimato kaitos.

„Mes gana greitai išpumpavome vandenį, bet kai kuriuose rajone, suprantama, tai buvo tikras iššūkis“, – kalbėjo D.Gelberis.

„Alex“ susiformavo iš dalies uragano „Agatha“ likučių. Praėjusią savaitę šis uraganas praūžė virš Meksikos pietinės Ramiojo vandenyno pakrantės, nusinešė devynių žmonių gyvybes, dar penki žmonės laikomi dingusiais.

Audra yra gana ankstyva Atlanto vandenyno uraganų sezonui, kuris oficialiai prasidėjo praėjusį antradienį, tačiau Floridoje tokių audrų būta ir anksčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.