Italijos Veronoje dėl sausros ribojamas geriamojo vandens vartojimas

Italijos šiaurės rytinio Veronos miesto valdžia šeštadienį apribojo geriamojo vandens vartojimą, šalyje tęsiantis smarkiai sausrai.

 Italijos Veronoje dėl sausros ribojamas geriamojo vandens vartojimas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Italijos Veronoje dėl sausros ribojamas geriamojo vandens vartojimas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2022, 8:12 PM

„Dėl orų situacijos ir jos poveikio vandens ištekliams meras pasirašė įsaką, ribojantį geriamojo vandens vartojimą buitinėms reikmėms“, – sakoma miesto tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Apie 250 tūkst. gyventojų turinčiame mieste, garsėjančiame kaip mylimųjų Romeo ir Džuljetos namai, iki rugpjūčio pabaigos galiosianti sausros padėtis draudžia naudoti geriamąjį vandenį laistyti sodams arba sporto aikštėms.

Geriamasis vanduo taip pat negali būti naudojamas automobiliams plauti arba baseinams pripildyti. Pažeidėjams gresia iki 500 eurų baudos.

Savivaldybės visoje Italijoje pradėjo vienaip ar kitaip riboti vandens vartojimą, kai neįprastai karštas ir sausas pavasaris daugeliui sukėlė nerimą.

Po upė, kuri yra ilgiausia Italijoje ir didžiausias gėlo vandens šaltinis šalyje, dėl sausros nuseko labiausiai per per pastaruosius 70 metų.

Madžorės ir Gardos ežerų vandens lygis taip pat daug žemesnis nei įprasta šiuo metų laiku. Nuseko ir Tibro upė, tekanti per Romą.

Praeitą savaitę šiaurinio Milano miesto meras paskelbė, kad bus išjungti fontanai ir taikomi kiti sausros meto suvaržymai.

Didžiausia Italijos žemės ūkio asociacija „Coldiretti“ perspėja, kad sausra nacionalinę žemės ūkio produkciją gali sumažinti 30 proc. ir kad iškilęs pavojus pusei gyvulininkystės ūkių Po slėnyje.

Šiaurinis Lombardijos regionas paskelbė ekstremaliąją padėtį ir nurodė merams apriboti nebūtiną vandens eikvojimą – pavyzdžiui, atsisakyti gatvių, parkų ir sporto aikštynų laistymo.

Tikėtina, kad sausra paveiks ir Italijos hidroelektrinių pajėgumus.

Hidroelektrinės, kurių dauguma yra kalnuose šalies šiaurėje, tiekia beveik penktadalį Italijos suvartojamos energijos.

Padėtis atrodo itin opi tokiu metu, kai Italija stengiasi nutraukti priklausomybę nuo Rusijos eksportuojamų dujų, reaguodama į karą Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.