Italijoje po šešių gyvybių pareikalavusios ledyno griūties tęsiamos paieškos

Gelbėtojai pirmadienį atnaujins paieškų operaciją po ankstesnę dieną įvykusios griūties didžiausiame Italijos Alpių ledyne, per kurią žuvo mažiausiai šeši žmonės ir dar aštuoni buvo sužeisti.

Griūtis didžiausiame Italijos Alpių ledyne pražudė mažiausiai 6 žmones.<br>SI/Scanpix nuotr. 
Griūtis didžiausiame Italijos Alpių ledyne pražudė mažiausiai 6 žmones.<br>SI/Scanpix nuotr. 
Griūtis didžiausiame Italijos Alpių ledyne pražudė mažiausiai 6 žmones.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Griūtis didžiausiame Italijos Alpių ledyne pražudė mažiausiai 6 žmones.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-07-04 09:42

Incidentas įvyko sekmadienį ant aukščiausio Dolomitinių Alpių kalno – Marmolados. Tarnybos sakė nežinančios, kiek alpinistų buvo toje vietoje.

Šeštadienį šio 3 343 metrų aukščio kalno viršūnėje buvo užfiksuota rekordinė temperatūra – 10 Celsijaus laipsnių.

„Sniego, ledo ir akmenų lavina smogė prieigos takui tuo metu, kai ten buvo keletas virvėmis susirišusių grupių, iš jų kelios buvo nublokštos“, – naujienų agentūrai AFP sakė gelbėjimo tarnybos atstovė Michela Canova.

Šešių žmonių žūtis buvo patvirtinta, dar aštuoni buvo sužeisti, pridūrė ji, bet perspėjo, kad „ten buvusių kopikų bendras skaičius dar nežinomas“.

Du sužeistieji buvo išgabenti į ligoninę Belune, dar vienas, smarkiau nukentėjęs, išskraidintas į Trevizą, o kiti penki – į Trentą.

Atstovė nepaminėjo, kokių šalių piliečių žuvo arba nukentėjo per šį incidentą, bet Italijos žiniasklaida pranešė, kad tarp jų esama užsieniečių.

Alpių gelbėjimo korpusas įjungė nemokamą liniją, kad žmonės galėtų pranešti apie draugus ir artimuosius, negrįžusius po išvykos ant ledyno.

Pirminėje gelbėjimo operacijoje dalyvavo keli sraigtasparniai, bet sutemus galėjusių likti gyvų žmonių paieškos buvo nutrauktos ir turėjo būti atnaujintos anksti pirmadienį.

Kaimyninio šiaurės rytinio Veneto regiono gelbėtojai pranešė išsiuntę į nelaimės vietą visas savo kalnų gelbėtojų brigadas, įskaitant dresuotus šunis.

Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi savo „Twitter“ žinute pareiškė „nuoširdžiausią užuojautą“ aukoms ir jų šeimoms.

Romos 3-iojo universiteto profesorius Massimo Frezzotti AFP sakė, kad griūtį sukėlė neįprastai šilti orai, susiję su pasaulio klimato šiltėjimu, po sausos žiemos, per kurią kritulių kiekis buvo 40–50 proc. mažesnis už daugiametį vidurkį.

„Dabartinės ledyno sąlygos atitinka rugpjūčio vidurį, o ne liepos pradžią“, – pabrėžė ekspertas.

Baiminamasi tolesnių griūčių

Iš vieno kalnų namelio arti incidento vietos nufilmuotame įraše matyti sniegas ir akmenys, besiritantys kalno šlaitais ir keliantys kurtinamą triukšmą.

Kituose turistų mobiliaisiais telefonais nufilmuotuose įrašuose matyti pilkšvos spalvos lavina, šluojantis viską savo kelyje.

Kalnų gelbėtojų brigada paskelbė vaizdo įrašu, kuriuose matyti gelbėtojai ir sraigtasparniai, gabenantys aukas iš slėnio į Kanacėjų gyvenvietę.

Žuvusieji buvo ištraukti iš po ledo ir akmenų sankaupų.

Aukų artimiesiems pagalbą teikia grupė psichologų. Trento prokuratūra pradėjo tyrimą tragedijos priežastims nustatyti.

Laikraštis „Corriere della Sera“ citavo ekspertus, reiškusius nuogąstavimus, kad ši ledyno griūtis gali būti ne paskutinė.

Ledynų specialistas Renato Colucci Italijos naujienų agentūrai AGI sakė, kad šis reiškinys „linkęs kartotis“, nes „ištisas savaites aukštai Alpėse laikėsi gerokai aukštesnė nei įprasta temperatūra“.

Jis pridūrė, kad dėl pastarųjų šiltų orų iš tirpstančio ledyno ištekėjo daug vandens, susikaupusio ledo bloko apačioje ir sukėlusio jo griūtį.

Marmolados ledynas yra didžiausias Dolomitinėse Alpėse ir slūgso ant to paties pavadinimo kalno šiaurinio šlaito.

Ledynas, pramintas „Dolomitinių Alpių karaliene“, maitina Avizijaus upę ir yra virš Fedajos ežero Italijos autonominėje Trento provincijoje.

Kovą paskelbtoje Jungtinių Tautų tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) ataskaitoje sakoma, kad tirpstantis ledas ir sniegas yra viena iš dešimties didžiausių grėsmių, keliamų pasaulinio klimato šiltėjimo, kurio padariniai niokoja ekosistemas ir infrastruktūrą.

IPCC nurodė, kad ledynai Skandinavijoje, Vidurio Europoje ir Kaukaze iki šio šimtmečio pabaigos gali prarasti 60–80 proc. savo masės.

Tirpstant amžinajam įšalui taip pat trikdoma ekonominė veikla Kanadoje ir Rusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.