Pakistane per pastarąjį mėnesį liūčių sukelti potvyniai pareikalavo 147 gyvybių

Pakistaną toliau siaubiant musoninėms liūtims, kai kuriose šalies dalyse sukėlusioms staigių potvynių, žuvusiųjų per liūčių sukeltus incidentus skaičius per pastarąjį mėnesį pasiekė 147, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Potvyniai Pakistane. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Potvyniai Pakistane. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Dėl potvynio užlieta anglių kasykla Pakistane. <br>EPA-ELTA nuotr.
Dėl potvynio užlieta anglių kasykla Pakistane. <br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 11, 2022, 2:54 PM

Nacionalinė nelaimių valdymo tarnyba pranešė, kad tarp žuvusiųjų kol kas yra 88 moterys ir vaikai. Musoninės liūtys taip pat apgadino namų, kelių, tiltų ir elektrinių visoje šalyje.

Ypač sudėtinga padėtis susidarė pietiniame Karačio uostamiestyje, kur pirmadienį tebebuvo apsemti ištisi rajonai, o žmonės vietomis liko įstrigę keliuose arba bandė pėsčiomis perbristi ar dviračiais pervažiuoti kelius siekiantį vandenį. Kai kurie gyventojai pasirūpino, kad valtimis būtų išplukdyti į saugesnes vietas.

„Šiuo metu situacija tokia, kad turime keliauti valtimis, o ne automobiliais, nes keliai užtvindyti“, – sakė vienas gyventojas Abdul Raheemas.

Kiti Karačio gyventojai pasakojo, kad buvo priversti palikti automobilius apsemtuose keliuose ir bristi per iki juosmens pakilusį vandenį.

Šalinti vandenį iš užlietų gatvių ir evakuoti žmones pareigūnams padeda sukarintos pajėgos.

Teigiama, kad Pakistaną skalbiančios liūtys yra kone dvigubai smarkesnės, nei paprastai būna šiuo metų laiku.

Liūtys prasidėjo birželio viduryje ir iš pradžių sukėlė chaosą pietvakarinėje Beludžistano provincijoje, kur iki šiol žuvo 63 žmonės.

Sindo provincijoje, kurios sostinė yra Karačis, žuvo mažiausiai 26 žmonės, pranešė nelaimių agentūra. Smarkios liūtys taip pat užklupo Islamabadą ir rytinę Pandžabo provinciją.

Ekspertų teigimu, smarkesnių nei įprasta liūčių Pakistane priežastis – klimato kaita.

Kasmet daugelis Pakistano miestų kovoja su musoninių liūčių sukeliamais potvyniais ir sulaukia kritikos dėl prasto vyriausybės planavimo.

Liūčių sezonas trunka nuo liepos iki rugsėjo, o ekspertai teigia, kad lietus yra labai svarbus drėkinant pasėlius ir papildant užtvankas bei kitus Pakistano vandens rezervuarus. Vis dėlto dalis pietų Pakistano pastaraisiais mėnesiais patiria sausrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.