JT neplanuoja teikti pavadinimų karščių bangoms

Į Europą šią savaitę atslinkus svilinančiai kaitrai Jungtinės Tautos (JT) nurodė neplanuojančios pradėti teikti pavadinimų karščių bangoms, panašiai kaip yra įvardijami uraganai.

Į Europą šią savaitę atslinkus svilinančiai kaitrai Jungtinės Tautos (JT) nurodė neplanuojančios pradėti teikti pavadinimų karščių bangoms, panašiai kaip yra įvardijami uraganai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Į Europą šią savaitę atslinkus svilinančiai kaitrai Jungtinės Tautos (JT) nurodė neplanuojančios pradėti teikti pavadinimų karščių bangoms, panašiai kaip yra įvardijami uraganai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2022, 4:59 PM, atnaujinta Jul 12, 2022, 5:00 PM

Atlanto vandenyno uraganų sezono audros gauna pavadinimus pagal nustatytas taisykles. Tai padeda jas identifikuoti perspėjimo žinutėse ir užtikrinti aiškia komunikaciją.

Tačiau JT Pasaulio meteorologijos organizacija (PMO) sako, kad panašios sistemos kaitros bangoms įvardyti kol kas neplanuojama.

„Atogrąžų ciklonai yra didelės sistemos, paveikiančios daug šalių. Karščių bangos labiau lokalizuotos“, – žurnalistams sakė PMO atstovė Clare Nullis.

„Kai kurie miestai deda pastangas suteikti pavadinimus kaitros bangoms, bet šiuo metu tikrai nėra koordinuotų pastangų įvardytų karščių bangas, – pridūrė ji. – Neturime sistemos pavadinimams suteikti ir tai nėra neplanuojama artimiausioje ateityje.“

Ispanijos pietinis Sevilijos miestas, kuriame praeitą mėnesį termometrų stulpeliai buvo pakilę iki 40 Celsijaus laipsnių padalos, taps pirmuoju pasaulyje, įvardysiančiu ir klasifikuosiančiu karščių bangas.

Bandomoji schema, apie kurią buvo pirmąkart paskelbta birželį, turi padidinti visuomenės informuotumą ir padėti greičiau reaguoti iškilus kaitros bangos pavojui.

Pirmosios penkios bangos bus pavadintos „Zoe“, „Yago“, „Xenia“, „Wenceslao“ ir „Vega“.

Uraganų vardai suteikiami pagal PMO prižiūrimą sistemą. Tie patys pavadinimai audroms gali būti suteikiami kas šešerius metus, bet jeigu kuris nors uraganas būna itin niokojantis, jo pavadinimas toliau nebenaudojamas arba pakeičiamas.

Pavadinimai taip pat suteikiami atogrąžų ciklonams, susidarantiems Ramiajame ir Indijos vandenynuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.