Šiaurės Filipinus po galingo žemės drebėjimo supurtė šimtai pakartotinių smūgių

Po šimtų pakartotinių požeminių smūgių, sukrėtusių nuo žemės drebėjimo nukentėjusius šiaurinius Filipinus, sunerimę gyventojai praėjusią naktį miegojo lauke, ketvirtadienį pranešė vietos gyventojai, o prezidentas Ferdinandas Marcosas jaunesnysis atskrido į regioną apžiūrėti stichinės nelaimės padarytos žalos.

Žemės drebėjimas Filipinuose.<br>EPA-ELTA nuotr.
Žemės drebėjimas Filipinuose.<br>EPA-ELTA nuotr.
Žemės drebėjimas Filipinuose.<br>EPA-ELTA nuotr.
Žemės drebėjimas Filipinuose.<br>EPA-ELTA nuotr.
Žemės drebėjimas Filipinuose.<br>EPA-ELTA nuotr.
Žemės drebėjimas Filipinuose.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 28, 2022, 1:35 PM

Trečiadienio rytą mažai apgyvendintoje Abros provincijoje įvykus 7 balų žemės drebėjimui žuvo šeši žmonės ir daugiau kaip 150 buvo sužeisti, pranešė valdžios institucijos.

Galingas žemės drebėjimas supurtė kalnuotą regioną, griovė pastatus, sukėlė žemės nuošliaužų ir sudrebino aukštus pastatus net už šimtų kilometrų nuo epicentro esančioje sostinėje Maniloje.

„Nuo vakar pakartotiniai smūgiai vyksta beveik kas 15–20 minučių“, – sakė vieno restorano Abros provincijos sostinėje Bangede savininkas Reggi Tolentino.

„Praėjusią naktį daugelis miegojo lauke, beveik kiekviena šeima“, – pasakojo jis.

Kai kurioms šeimoms buvo duotos modulinės palapinės. F.Marcosas paragino žmones palaukti, kol jų namai bus patikrinti, ir tik tada grįžti į juos.

Šimtai pastatų buvo apgadinti arba sugriauti, nuošliaužos užblokavo kelius, o nukentėjusiose provincijose nutrūko elektros energijos tiekimas.

Abroje, kuri pajuto visą žemės drebėjimo jėgą, buvo paskelbta nelaimės padėtis. Dėl to vyriausybė galėjo pasinaudoti lėšomis, skirtomis nelaimių padariniams likviduoti.

Tačiau policijos viršininkas pulkininkas Maly Cula naujienų agentūrai AFP sakė, kad Abra patyrė „labai nedidelę žalą“.

„Evakuacijos vietose nėra daug žmonių, nors nemažai žmonių nepalieka gatvių dėl pakartotinių smūgių“, – sakė M.Cula.

„Abroje gyvenimas grįžo į normalias vėžes“, – pridūrė jis.

Praėjusį mėnesį pareigas pradėjęs eiti F. Marcosas ketvirtadienį atvyko į Bangedą apžiūrėti stichijos padarytos žalos ir aptarti reagavimo veiksmus su vyriausybės, kariuomenės ir nelaimių valdymo pareigūnais.

Po drebėjimo užfiksuota daugiau kaip 800 pakartotinių smūgių, iš kurių 24 buvo pakankamai stiprūs, kad juos būtų galima pajusti, pranešė vietos seismologijos agentūra.

Prognozuojama, kad pakartotiniai smūgiai tęsis „kelias savaites“, per pasitarimą, kuriam pirmininkavo F. Marcosas, sakė Filipinų vulkanologijos ir seismologijos instituto vadovas Renato Solidumas.

Per pirmąsias tris dienas jų bus „daug“, o „po to, tikėkimės, jų sumažės“, nurodė jis.

Nukentėjo turizmo industrija

Pietų Ilokų provincijoje esančiame Vigano mieste, įtrauktame į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą ir mėgstamame turistų, buvo apgadinti šimtamečiai statiniai, pastatyti ispanų kolonijinio valdymo laikotarpiu.

Provincijos gubernatorius Jeremias Singsonas „Teleradyo“ sakė, kad regione nukentėjo 460 pastatų, tarp jų ir iš dalies sugriuvęs Bantajaus varpinės bokštas.

„Mūsų turizmo industrija ir smulkieji verslininkai tikrai nukentėjo“, – sakė J.Singsonas.

Ketvirtadienį Vigane apsilankiusi senatorė Imee Marcos, vyresnioji prezidento sesuo, sakė, kad senosioms miesto bažnyčioms padaryta žala yra „pribloškianti“.

Filipinai priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“ – tektoninių plokščių sandūros zonai, pasižyminčiai dideliu seisminiu ir vulkaniniu aktyvumu.

Trečiadienį įvykęs drebėjimas buvo vienas stipriausių pastaraisiais metais užfiksuotų Filipinuose ir buvo juntamas visoje Lusono saloje – tankiausiai apgyventoje salyno dalyje.

2013 metų spalį Filipinų centrinėje dalyje esančią Boholio salą supurtęs 7,1 balo žemes drebėjimas pareikalavo per 200 žmonių gyvybių ir sukėlė nuošliaužų.

Stichinė nelaimė padarė didžiulės žalos senoms bažnyčioms Filipinų katalikybės lopšyje. Beveik 400 tūkst. žmonių liko be namų, buvo apgriauta dešimtys tūkstančių būstų.

Galingas drebėjimas pakeitė salos kraštovaizdį, o dėl „plutos įtrūkio“ žemės ruožas pakilo maždaug trimis metrais ir virš epicentro susidarė uolienų siena.

1990 metais Filipinų šiaurėje įvykus 7,8 balo žemės drebėjimui susidarė daugiau kaip šimto kilometrų ilgio plutos įtrūkis.

Žuvo daugiau kaip 1 200 žmonių ir buvo padaryta didžiulės žalos pastatams Maniloje.

Šalies Vulkanologijos ir seismologijos institutas reguliariai rengia žemės drebėjimų pratybas, kurių metu imituojamos stichinės nelaimės seisminiu aktyvumu pasižyminčiose teritorijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.