ES: 2022 m. pietvakarių Europoje fiksuojamas rekordinis gaisrų aktyvumas

Dėl gaisrų, nusiaubusių dešimtis tūkstančių hektarų miško Prancūzijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje, 2022-ieji metai tapo rekordiniais miškų gaisrų metais pietvakarių Europoje, penktadienį pranešė Europos Sąjungos palydovinio stebėjimo tarnyba.

Gaisrai Prancūzijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gaisrai Prancūzijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2022, 3:21 PM

„Copernicus Atmosphere Monitoring Service“ (CAMS) pranešė, kad per pastaruosius tris mėnesius Prancūzijoje anglies taršos lygis dėl gaisrų buvo didžiausias nuo 2003 m., kai tai pradėta registruoti.

Praėjusį mėnesį Ispanija taip pat užregistravo didžiausią visų laikų miško gaisrų išmetamo anglies dioksido kiekį. CAMS teigimu, dienos bendra ugnies spinduliavimo galia – liepsnų intensyvumo matas – Prancūzijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje liepos ir rugpjūčio mėnesiais buvo „žymiai didesnė“ nei vidutinė.

Tarnyba perspėjo, kad šiuo metu didžiajai Vakarų Europos daliai gresia „didelis gaisro pavojus“, o kai kuriose srityse – „ypač didelis“. Bet kokių gaisrų mastas ir intensyvumas gali labai padidėti, perspėjo CAMS, paskelbusi palydovines nuotraukas, kuriose matyti iš didžiulio gaisro pietvakarių Prancūzijoje šimtus kilometrų virš Atlanto nusidriekęs dūmų stulpas.

Ugnis Prancūzijoje liepsnoja 40 kilometrų ilgio ruože, iš regiono teko evakuoti maždaug 10 tūkst. žmonių, kovoti su liepsnomis padeda 361 ugniagesys iš kaimyninių Europos valstybių, įskaitant Vokietiją, Lenkiją, Austriją ir Rumuniją.

CAMS teigimu, 2022-ieji yra ketvirti metai pagal gaisro metu išmetamos anglies kiekį. Mokslininkai teigia, kad karščio bangos, tokios kaip išskirtinis karštis ir išsausėjimas Vakarų Europoje, žymiai labiau tikėtinos dėl žmogaus sukeltų klimato pokyčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.