Prancūziją po ilgos sausros užklupo smarkios audros

Prancūzijos meteorologijos tarnyba trečiadienį perspėjo dėl staigių potvynių pavojaus šalies pietuose, kur istorinė sausra išdžiovino raižytas kalvas prie Viduržemio jūros.

Žaibai.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Žaibai.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2022, 2:46 PM, atnaujinta Aug 17, 2022, 2:47 PM

Įspėjimas paskelbtas Prancūziją išvakarėse užklupus smarkioms liūtims.

Apie potvynių pavojų pranešta penkiuose pietiniuose departamentuose, kur naktį siautėjo audros, per mažiau nei valandą atnešusios 2–4 cm kritulių. Kai kuriose vietovėse iškritusių kritulių kiekis siekia 7–9 centimetrus.

Dėl šios vasaros sausros – liepa buvo sausiausias mėnuo nuo 1961 metų – dirvožemis sukietėjo, todėl didžioji dalis lietaus nespėjo susigerti į žemę ir užtvindė upelius bei kelius.

Jokių pranešimų apie sužeistuosius negauta, tačiau sutriko viešojo transporto darbas – be kita ko, ir Paryžiuje, kur, remiantis socialiniuose tinkluose paskelbtais vaizdo įrašais, buvo užlietos kai kurios metropoliteno stotys.

„Audros slenka į rytus... Jos gali būti smarkios ir atnešti stipraus lietaus, kurio kai kur per trumpą laiką gali iškristi iki aštuonių centimetrų“, – pranešė meteorologijos agentūra „Meteo France“, perspėjusi apie potencialių į tornadus panašių sąlygų pavojų.

Tarnybos taip pat paragino žmones, jei įmanoma, atidėti suplanuotas keliones, nesiartinti prie vandens telkinių ir nebandyti slėptis po medžiais.

„Vos 30 cm vandens pakanka, kad būtų nušluotas automobilis“, – įspėjo Prancūzijos Rivjeroje esančio Varo departamento prefektūra.

Vis dėlto lietus palengvino darbą ugniagesiams, kovojantiems su gaisrais visoje Prancūzijoje, ypač šalies pietvakariuose. Dauguma gaisrų, išdeginusių tūkstančius hektarų, jau yra lokalizuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.